Даниел Панов: Програмата за саниране да обхване старите къщи-паметници на културата

Велико Търново Лайф

03-06-2017, 00:01

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Кметът на Велико Търново подписа Харта на историческите градове

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов подписа Национална харта на градовете с исторически зони в България. Важното за обществеността споразумение обединява усилията на изпълнителната, законодателната и местната власт за опазване на културно-историческото и архитектурно наследство у нас. Хартата бе парафирана също от кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Габрово, Търговище, Несебър и Копривщица. Подписа си положи също министърът на културата Боил Банов.

Събитието беляза дискусията „Историческите квартали”, организирана от Столична община и кмета на София Йорданка Фандъкова, както и от вестник „24 часа” с главен редактор Венелина Гочева. Форумът се проведе в Софийската градска художествена галерия, а целта му е създаването на национална програма за развитие на историческите зони на градовете и провокирането законодателни промени в тази сфера.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта, че една от най-големите трудности е одобряването и узаконяването на проектите за реставрация на сгради – паметници на културата. Той апелира за нормативни промени в Закона за устройство на територията, които да за обвързани със Закона за културното наследство, за да могат създадените шест регионални звена да упражняват правомощия на Националния институт за недвижимо културно наследство. Така чувствително ще бъде ускорено произнасянето по реставрационните намерения.

Даниел Панов предложи и разширяване на националната програма за саниране по начин, по който да обхване историческите къщи, с условие ремонтите да отговарят на архитектурните им стилове. Той отново настоя за създаването на единен дигитален фонд на паметниците на културата към НИНКН. „Не може информацията там все още да бъде на хартия, в много общини вече има дигитални регистри”, посочи Панов.

Обособяване на фонд за паметниците на културата и още по-строги рестриктивни мерки спрямо тези собственици, които нехаят за състоянието на сгради със защитен статут или допускат унищожаването им, бяха други от предложените идеи.

Във форума участваха още регионалният министър Николай Нанков, председателят на Комисията по култура в 44 Народно събрание Вежди Рашидов, френският посланик Ерик Льобедел и Ив Дож – сенатор и основател на Националната асоциация на френските градове и райони за опазване на културно наследство. Даниел Панов припомни, че още преди няколко години Велико Търново пое инициативата и учреди Асоциация на градовете със селища и територии с културно-историческо наследство. Към момента в организацията влизат общините Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Дряново, Трявна, Банско, Балчик, Несебър, Силистра.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов