Станислава Стоянова: „Орел над Дунава“ е културна памет, която ни води в бъдещето

Велико Търново Лайф

03-06-2017, 11:48

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Народният представител откри в Свищов Тринадесетото издание на античния фестивал

Народният представител от ГЕРБ Станислава Стоянова, заедно с кмета на Свищов Генчо Генчев и председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов откриха Тринадесетото издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”. Над 260 реенактора от Италия, Германия, Румъния и България са заявили участие в зрелищните възстановки, а Свищов вече се утвърди като флагмана на историческите демонстрации.

„Щастлива съм, че съм свидетел на този фестивал във време, когато европейските институции се договориха и ще координират усилията си, идващата 2018 г. да бъде Европейска година на културното наследство. Това е и един добър повод темата да бъде използвана именно в периода, когато нашата страна ще председателства Съвета на ЕС“, каза в обръщението си към присъстващите народният представител Станислава Стоянова, която е преподавател в свищовската Стопанска академия. По думите й точно темата за културно-историческото наследство е една добра основа за междукултурен диалог, икономически и социален растеж и развитие на туризма.

„Щастлива съм, че и моят Свищов е част от всичко това“, заяви още Стоянова. В изказването си тя бе категорична, че опазването и развитието на културно-историческото наследство на България трябва бъде един от основните приоритети на държавата.

„Изграждането на нашата общност и идентичност изиска да насочим усилията си към, образованието, разпространението на знания, превенцията, опазването и предаване на културното наследство на младите поколения. В тази връзка, фестивалът „Орел на Дунава“ не е просто ежегодно културно събитие, шоу или начин да си спомним за нашата обща принадлежност към едно историческо минало. Това е преди всичко културна памет, която да ни води и в бъдещето“, каза още Станислава Стоянова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов