След 15 юни започват дейностите по одобрените проекти по "Местни инициаиви" в Търновско

Животът

05-06-2017, 08:47

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

 След 15 юни ще стартират дейностите по одобрените проекти по програма „Местни инициативи“ на Община Велико Търново, каза пред Радио „Фокус“ – Велико Търново Благовеста Факирова, председател на Сдружението на кметовете и кметските наместници от община Велико Търново „Янтра 2001“. Тя посочи, че финансовата рамка на проекта тази година е 450 000 лева. С отпуснатите средства ще се извърши ремонт на уличната мрежа в 28 села, а в 8 населени места ще се извършат частично обновяване на площадни пространства и на сгради – общинска собственост. Проектът на град Дебелец включва ремонт на градския площад и на фонтаните. Благовеста Факирова съобщи, че в момента се подписват договорите с фирмите изпълнители.  Дейностите навсякъде ще започнат след 15 юни, като се очаква проектите да бъдат окончателно приключили до 31 октомври.

Факирова припомни, че програмата на Община Велико Търново „Местни инициативи” стартира през 2012 година с бюджет от 160 000 лева, като годишната финансова рамка постоянно нараства. През 2015 година  тя бе 300 000 лева, а през 2016 година – 400 000 лева.

„Местни инициативи” е програма на местните общности.  Общината няма за цел да наложи на някое населено място да кандидатства с проект за разрешаване на точно определен проблем. Предложенията и проектите идват от местната общност – от читалищните настоятелства, от инициативните групи, от сдруженията и те изработват проект, съобразявайки се с необходимостите и приоритетите на жителите в съответните населени места.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов