Македонка е носител на Гран при на ХІI Международен конкурс „Нова музика”

Мисия

05-06-2017, 10:37

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фиола Ибраими постигна максимален бал от 119 точки

Македонката Фиола Ибраими е носителят на Гран при от тазгодишното ХІI издание на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика”. Победителката е с максимален бал – 119 точки от двата тура на песенното състезание. Домакин на надпреварата, която се проведе от 2 до 4 юни бе НЧ „Напредък – 1869” в Горна Оряховица. Фиола Ибраими получи наградата си от Милена Николова – директор дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”.

Над 80 певци от 6 държави мериха сили в ХII издание на Международния конкурс „Нова музика”. В надпреварата взеха участие изпълнители от Румъния, Турция, Косово, Македония, Украйна и България. Според статута на конкурса участниците сe явиха в 2 категории. Първа категория – индивидуални изпълнители, разпределени в 4 възрастови групи – 5-9 години, 10-13, 14-17, и 18-30 години. Втора категория – вокални формации в две възрастови групи- първа до 12 години и втора от 13 години. Изпълненията на участниците бяха оценявани от жури с председател Маргарита Хранова и членове Мими Иванова, Мая Райкова от БНР, Шеки Ходжа от Косово, проф. Валентин Монтеян и Джордже Параскивеску от Румъния. 

Първа награда в I категори – I възрастова група бе присъдена на Елица Камбурова от Тутракан.- На второ място е класирана Вилияна Иванова от Свищов и трета е Моника Грозданова от Шумен. Във II възрастова група на същата категория на първо място е Сесил Сабри от Търговище. Втора награда е за Кристиана Атанасова от Шумен и трета - за Поли Иванова от София. В III възрастова група на категорията с първо място е отличена Мишел Йорданова от Шумен. Втора е Вяра Иванова от София, а трета – Йоана Стоянова от Бургас. В IV възрастова група журито е присъдило две първи награди и те са за Кристина Христова от Генерал Тошево и за Веса Смолица от Косово. С втора награда е Ирена Трайкова от Велико Търново.

Във II категория първото място в I възрастова група е за Детска вокална група „Пеещи камбанки” – малки от Велико Търново. Втората награда е за ВС „Нова музика – мини”. Във втора възрастова група победители са ВС „Нова музика – 2” от София. Групата получи и покана за запис в БНР от Мая Райкова – продуцент в БНР – секция поп, рок и джаз. Втората награда е за ДВГ „G-Voices” при Младежки дом – Велико Търново и трети е дуетът Жанина Бонева и Полина Семендяева от Добрич. Наградените получиха отличията си от Шеки Ходжа и Джордже Параскивеску. Председателят на НЧ „Напредък – 1869” Атанас Петров връчи дипломи на вокалните педагози на индивидуалните изпълнители от трета и четвърта възрастови групи и художествените ръководители на Вокалните формации: Михаела Тенев – Мишел от Бургас; Божидара Божилова и Мариана Андреева от Ямбол; Мариета Секлемова от Бургас; Цветелина Христова от Генерал Тошево; Владимир Габров от Велико Търново и Мария Петрова от Лясковец.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов