Танцьорите от Самоводене със златна купа от фолклорен фестивал в Сърбия

Мисия

05-06-2017, 12:05

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фестивалът „Нишавски хоровод” датира от 2001 г.

С диплом и златна купа се завърна танцов състав „Извор” при читалище „Извор 1973” – с. Самоводене, от 17-ия международен фолклорен фестивал „Нишавски хоровод”. Танцовият форум се проведе на 2 и 3 юни в Димитровград, Сърбия. В него мериха сили 12 състава и ансамбъла от София, Костинброд, Кремиковци, Пирот, Блаце и Бабушница. Танцьорите от с. Самоводене представиха отлично община Велико Търново с изпълненията си на Дайчово, Добруджанско и Старо банско хоро, похвали се ентусиазирано пред Общинското радио Елка Петрова, секретар на читалище „Извор” в болярското село. „Това, че нашите момичета стъпиха смело на сцената заедно с професионални ансамбли, ни прави изключително горди и щастливи, че успяхме достойно да промоцираме нашата фолклорна традиция и култура, че обменихме опит и умения, че осъществихме нови приятелства и най-важно – записахме името на читалище „Извор”, с. Самоводене, община Велико Търново, в културния афиш и протокола на Центъра за култура в Димитровград”, коментира Петрова.
Фестивалът „Нишавски хоровод” е възникнал през 2001 г., а негови създатели са читалищата в българския град Драгоман и сръбския Димитровград.
Осем млади жени са в основата на танцовия състав при НЧ „Извор” през 2008 г., когато е сформиран той. От 2016 г. към него започва да работи и юношеска танцова формация. В момента танцьорките са 18, а техен ръководител е Бисерка Станчева.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)