Три дни Свищов бе потопен в емоциите на фестивала „Орел на Дунава”

Мисия

05-06-2017, 13:29

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За тринадесети път градът стана място за среща между античността и съвремието

За тринадесети път Свищов стана арена на гладиаторски битки и място за среща между античността и съвремието. В дните от петък до неделя жители и гости на общината имаха възможността да наблюдават и да участват в редица прояви в рамките на фестивала. Той започна със спортните състезателни игри „Бързи, смели, сръчни”, в които участваха отбори от училищата в Свищов и други общини.

По време на фестивалните дни участници и гости имаха възможността да присъстват на концерти на групите „Стенли Стефанов Проджект” и „Балканджи”, както и да се насладят на виртуозните изпълнения на световноизвестния музикант Теодосий Спасов и неговата група. Българският фолклор също присъства тази година във фестивала, като бе представен от Фолклорния танцов състав към Арт център „Твореца” – Свищов с ръководител Явор Узунов и Трио „Нове” с ръководител Корнелия Чекелева.

В съботния ден присъстващите се потопиха в дълбините на кулинарните изкушения на древен Рим, благодарение на конкурса, в който участваха всички групи във фестивала и учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство –  Свищов. Под зоркото око на CHEF Туфи – главен готвач на ресторант „Калгари” те сътвориха много изкушения, представиха ги по впечатляващ начин и дадоха възможност на всички желаещи да ги опитат.

И тази година бяха връчени традиционните награди „Орел на Дунава” на две личности, допринесли много за развитието на културата на нашата страна. Наградата за опазване на културно-историческото наследство беше присъдена на проф. Диана Гергова, а наградата за популяризиране на културно-историческото наследство – на Вежди Рашидов. Отличията им бяха връчени от кмета на Общината Генчо Генчев.

Програмата на фестивала в събота завърши със зрелищен сблъсък между групите, пресъздаващ голяма битка.

В неделния ден парад с всички участници по главната улица на града завърши в центъра, на площа „Алеко”, където официално бе поставен край на „Орел на Дунава” `2017.

Д-р Кристиян Кирилов – председател на Общински съвет – Свищов официално закри тринадесетото издание на фестивала и заедно с Императора ритуално загаси огъня на фестивала.

На церемонията по закриването присъстваха още народният представител Станислава Стоянова, зам.-кметовете Пламен Петков и Бедри Алиев, секретарят на Общината Любомира Петрова, както и водещият на церемонията по закриването Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство”.

Те участваха в церемонията по връчване на сувенирна монета на представител на всяка от групите.

„Орел на Дунава” `2017 бе организиран от Община Свищов, съвместно с Историческия музей на града и Съвета по туризъм в Свищов.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)