314 проверки извърши РИОСВ за пет месеца

Животът

05-06-2017, 14:02

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Издадени са санкции за над 17 000 лв.

РИОСВ – Велико Търново подготви информация за своята дейност в периода януари - май 2017 г. Поводът е Световния ден на околната среда – 5 юни, на който се акцентира върху грижата за опазването на природата. Честването на този ден от 1972 г. до днес се осъществява под егидата на Програмата на ООН. Посланието тази година е „Свързване на хората с природата“.

През януари – май РИОСВ – Велико Търново издаде 1029 административни акта във връзка с провеждане на процедурите по ОВОС, екологична оценка и оценка за съвместимост и разрешителния и регистрационен режим по реда на Закона за управление на отпадъците, с което е постигнато по-добро управление на инвестиционния процес и прилагането на действащото екологично законодателство на местно ниво.

Извършени са 314 проверки на 300 обекта на територията на Великотърновска и Габровска област. От тях 177 са по утвърдения годишен план на инспекцията, а 137 са извънредните проверки – последващ контрол на дадени предписания, по заповед на министъра на околната среда и води и по сигнали и жалби от граждани.

За периода в инспекцията са постъпили 31 сигнала и жалби за замърсявания на компонентите на околната среда. По 23 от тях са извършени проверки, а останалите 8 са препратени за решаване по компетентност от други институции. От проверените 23 жалби и сигнали, свързани с правомощията на инспекцията, е установено, че само 15 са основателни.

В резултат на контролната дейност са съставени 12 акта за установяване на административни нарушения, по които са издадени 7 наказателни постановления на обща стойност 17 100 лв. Наложени са четири текущи месечни санкции в размер на 7589, 58 лв. за замърсяване на околната среда над допустимите норми по компонентите „въздух“ и „води“.

От началото на годината до края на май са събрани общо 67 443 лв. от наложени глоби и санкции. За отчетния период в резултат на контролната дейност са предприети мерки за привеждане в съответствие с изискванията на екологичното законодателство на 67 обекта.

От началото на годината са отбелязани четири природозащитни дати с инициативи с деца, ученици, учители и експерти. Предоставен е достъп до информация на осем заявители. Своевременно се актуализира информацията на интернет страницата на инспекцията.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)