48-годишен мъж спаси след смъртта си три живота

Животът

05-06-2017, 14:11

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това е четвъртата донорска ситуация в МОБАЛ за 2017 г.

Четвърта донорска ситуация възникна в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” за 2017 г. На 1 юни т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – 48-годишен мъж от област Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на тежка мозъчна исхемия - мозъчен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, близките вземат  хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
Късно вечерта на 1 юни екип на УБ „Лозенец“ е взел донора за извършване на експлантация на черния дроб и бъбреците на 48-годишния мъж. Така на 2 юни черният дроб на донора беше трансплантиран в УБ „Лозенец”, а бъбреците в Александровска болница.

Подробности за трансплантациите ще бъдат предоставени на по-късен етап, към този момент д-р Ваня Лъчезарова – другият координатор по донорството в стационара съобщи, че реципиентите са добре.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение, както и на д-р Ваня Лъчезарова – другият координатор по донорството в стационара.

Към момента на тежката загуба за семейството на 48-годишния мъж, чакащите за трансплантация на бъбрек и черен дроб българи у нас /потенциални реципиенти/ са 1067 души. От тях 1015 са нуждаещите се от бъбрек, а 52-ма от черен дроб.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов