Съвещания по стопанисване на горите проведоха експерти

Животът

06-06-2017, 16:10

Снимка:

СЦДП

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организатор бе Северноцентрално държавно предприятие – Габрово

Съвещания по стопанисване на горите организира Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, съвместно с Регионалните дирекции по горите в Русе и Велико Търново.

Домакин на срещата, провела се на територията на РДГ - Русе бе Държавно горско стопанство Сеслав, гр. Кубрат. В съвещанието участваха лесовъди от стопанствата в териториалния обхват на дирекцията - ДГС Бяла, ДЛС Воден, ДЛС Дунав – Русе, ДЛС Каракуз – Дулово, ДГС Разград, ДГС Сеслав – Кубрат, ДГС Тутракан и ДГС Силистра.

На експертната среща присъстваха инж. Емил Ракъджиев и инж. Мартин Тодоров от Изпълнителна агенция по горите, заедно с доц. д-р Миглена Жиянски и доц. д-р Груд Попов от Институт за гората при БАН. Участие в съвещанието взеха още експерти от РДГ – Русе и Северноцентралното държавно предприятие, както и инж. Тодор Бонев, зам. директор на предприятието.

Проблеми, свързани със стопанисването на издънковите церови и смесени гори, обсъдиха лесовъдите. Липовите и церовите гори, заедно с дървесните видове зимен и летен дъб, благун, планиски ясен, клен, мъждрян и др., са основна част от облика на естествената горска растителност в района на Лудогорието и Дунавската равнина. Тези гори заемат значителна част и от местообитанията от защитените зони по Натура 2000, попадащи в обхвата на РДГ – Русе.

Регионалното съвещание по стопанисване на горите на територията на РДГ – Велико Търново се проведе в районите на ДГС Севлиево и ДЛС Росица, в предварително определени насаждения. В дискусиите участваха лесовъди от стопанствата в Буйновци, Габрово, Горна Оряховица, Елена, Плачковци, Свищов, Севлиево, Болярка и Росица, попадащи на територията на великотърновската дирекция по горите.

Участие взеха също представители на ИАГ, Института за гората при БАН, зам. директорът на СЦДП – Габрово инж. Тодор Бонев, директорът на РДГ - В.Търново инж. Николай Николов, инж. Петър Воденичаров – зам. директкор на РДГ В.Търново, експерти от РДГ и СЦДП, а също и частно практикуващи лесовъди.

Стопанисване на издънковите дъбови гори, стопанисване на високостъблените букови гори и технологии за провеждане на сечите, бяха сред обсъжданите теми. На съвещанието бе коментирана още и необходимостта от изменения и допълнения на Наредба № 8 от 05.08.2011 год. за сечите в горите, с които да се диференцира стопанисването на насажденията със семенен произход и на тези с издънков произход, определени за превръщане в семенни.

        



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов