Дело за фалшифицирането на 92 документа приключи с условна присъда

Крими

07-06-2017, 08:19

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трудоемко разследване от близо 10 000 страници отива в архива

Трудоемко няколкогодишно разследване, събрало над 10 000 страници, отива в архивите. Преди дни делото срещу бизнесменът Веселин Стоянов и съдружничката му Виолета Иванова приключи, като наказателното производство срещу първия е прекратено, а дамата е осъдена условно.

Преди години срещу двамата частни продавачи на дървесина започва разследване – първоначално за измама, но поради липса на доказателства преминава в документи престъпления.

Според прокуратурата в складовата база на фирмата на Стоянов и Иванова във Вонеща вода съдружниците преправят документи в различни варианти на отчитане на дърводобив в държавното лесничейство и в държавната дивечовъдна станция. Третият вариант е бил за собственика, ползвател на дървесината, в случая търновска фирма. Там доставените и описани в документите количества дървесина са едни и същи. Разликите обаче са засечени при отчетите в ДЛС „Болярка” и лесничейството. Разследването не е успяло да докаже облагата от разликите в индиговите екземпляри – дали става въпрос за сеч в чужди гори или за продажба на повече дървесина от реално закупеното с превозни билети. Така наказателното производство срещу мъжа е прекратено а на подсъдимата скамейка застава само Иванова.

Преди дни Районният съд във Велико Търново постановява за Виолета Иванова наказание от една година и четири месеца лишаване от свобода, чието изпълнение да бъде отложено за срок от три години. Тя е призната за виновна в това, че в периода  04.08.2008 година – 26.09.2009 година в село Вонеща вода и в град Велико Търново, действайки при условията на продължавано престъпление, в съучастие със Стоянов е преправила съдържанието на 92 бр. официални документи, в които удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани.  

Подсъдимата трябва да заплати разноски по делото в размер на 4128,39 лева.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)