Експозицията „Тракийската принцеса войн” на Русенския музей гостува в Горна Оряховица

Мисия

07-06-2017, 11:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриването й съвпада с началото на археологически проучвания на крепостта Ряховец

Експозицията „Тракийската принцеса войн” на Регионален исторически музей – Русе гостува в Горна Оряховица. Изложена е в Историческия музей, а откриването й съвпада с началото на редовните археологически проучвания на крепостта Ряховец. Експозицията бе открита снощи от директора на музей Пламен Мадемов. Гост на откриването бе Милена Николова-директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”.

Експозицията бе представена пред посетителите от Мая Иванова – уредник в Историческия музей и заместник-ръководител на археологическите проучвания на крепостта Ряховец.

Експонатите от „Тракийската принцеса войн” са намерени в землището на с. Брестовица (Русенско) през 2013 г. Там в Могила №7 е разкрита гробница, в която е намерен скелет на жена, погребана с накитите. Погребението на жена в гробница, заедно с оръжия и накити, е единственото в Северна България. Присъствието й в специално погребално съоръжение говори за нейния висок социален статус сред местната аристокрация. Възможно е принцесата войн да е жрица и прорицателка, с което да е заслужила специалното отношение към нея.

В изложбата са показани сребърни омеговидни висулки и фибула тракийски тип, както и железни предмети – ножче, връх на копие и топчета. Изложени са още фрагментирана кана, прешлен за вретено, фрагментирани домакински съдове и предмети.

Експозицията ще остане в Исторически музей – Горна Оряховица до края на летния сезон.

В деня на откриването посетителите, които имат интерес към археологическите проучвания на Ряховец, имаха възможност да научат повече и да поговорят за предстоящото археологическо проучване със заместник-ръководителят на разкопките Мая Иванова.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)