Изложби от живи картини с билки и цветя редят за Еньовден в Златарица

Животът

09-06-2017, 13:29

Снимка:

моетодете.бг

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Картините ще бъдат изработени в читалищата в Златарица, Росно и Родина

С изложби от живи картини с билки и цветя, и с мълчана вода, приготвена по залез слънце, ще посрещнат празника Еньовден в Златарица, съобщиха от общинската управа.

Още на 23 юни вечерта млади момичета и моми ще напълнят изворна вода от златаришка чешма и след това ще я скрият под гюлов храст в двора на местния музей. Възрастна жена ще разкаже повече за ритуала „мълчана вода“ на девойките. Мъничко момиче ще бъде избрано за „Еньова булка“.

На следващия ден рано сутринта девойките ще тръгнат с менчето с мълчаната вода към местността „Черничките“, където ще се празнува Еньовден. По традиция, преди изгрев слънце в деня, когато магическата сила на билките е най-голяма, те ще наберат лековити треви. Членовете на пенсионерския клуб пък ще изплетат голям венец от билките, през който за здраве ще минават златаричани. Те ще черпят с ароматен чай, приготвен от сухи билки, присъстващите, ще се раздават и питки. Момите ще потопят своите китки мълчаната вода и ще правят наричания. „Всяка китка ще се отличава от другата с различен символ или билка, обяснява Мария Павлова, главен експерт „Култура“ в Община Златарица. Пак там, на открито ще бъде представена и изложба с композиции от цветя и билки от Балкана.

„Живите картини“ ще бъдат изработени в читалищата в Златарица, в селата Росно и Родина, както и деца от подготвителната група на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. В инициативата ще се включат още и от Центъра за превенция „Отворено сърце“, от НЧ „Развитие 1885“ и от Дома за стари хора. Накрая „живите картини“ ще бъдат изложени във витрина в центъра на Златарица, за да могат да бъдат разгледани от по-голям брой жители.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов