Седмокласниците тази година се представиха по-добре на националното външно оценяване

Мисия

10-06-2017, 11:11

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-добри резултати са показали възпитаниците на ОУ „Бачо Киро”

По-добри резултати от приключилото национално външно оценяване за седми клас по български език и литература отчете инж. Розалия Личева – началник на Регионалното управление на образованието във Велико Търново. Тя уточни, че средният брой точки по български език и литература е 32.5. Сравнен с 2016-та има 2.5 точки повече при първи модул. Общият брой точки на всички ученици, които са останали и на втория модул с допълнително решени задачи е 46.98 точки при 46.97 точки за миналата година. Във външното оценяване по предмета са се включили 1726 седмокласници. Най-добри резултати са показали възпитаниците на ОУ „Бачо Киро”, „Св.Патриарх Евтимий”, СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново и СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица, сочи анализът на Регионалното управление на образованието. Средният брой точки за тези училища е над 40, а за ОУ „Бачо Киро” – 47 точки, обясни още инж. Личева. 
   25.82 точки е резултатът по математика на седмокласниците в област Велико Търново на първия модул от националното външното оценяване. Той е с две точки повече от този през миналата година. Общо за двата модула по предмета броят на точките е 29.75 – при 27.27 точки за 2016 година. Най-добре подготвените по математика седмокласници са били от ОУ „Бачо Киро”, ОУ „Св.Патриарх Евтимий”, ОУ „Димитър Благоев”, СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново, ОУ „Климент Охридски” в Павликени и СУ   „Максим Райкович” в Лясковец. 
     С резултатите от общо двата модула на националното оценяване по български език и литература, и по математика, се формира балът, който седмокласниците могат да получат при подаване на заявления за кандидатстване. То ще стане в периода от 16 до 22 юни. Единият от начините е в училищата гнезда, които ще бъдат определени със заповед и качени на сайта на Регионалното управление на образованието във Велико Търново през следващата седмица, информира инж. Личева. Тя уточни, че заявлението може да бъде подадено и по електронен път за желаните специалности през платформата, където седмокласникът е проверил резултатите си. Заявлението се подава само веднъж - или електронно, или в училищата гнезда. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов