Изложба представя най-легендарните имена в българското пещерно дело

Животът

10-06-2017, 11:46

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията е отворена за посетители до края на месец юни

Велико Търново е третият град след Банско и София, който има късмета да бъде домакин на фотоизложбата „Когато се наливаха основите”, посветена на 88 години пещерно дело в България. В експозицията са запечатани уникални моменти на три поколения деятели, изследващи осмия континент на Земята – пещерите. Събраният снимков материал от 20-те до 70-те години на миналия век илюстрира най-легендарните имена в българското пещерно дело у нас, посветили живота си на най-непознатото място за човека – пещерите. „Посетителите ще могат да видят големия ентусиазъм на първопроходците – боси, кални, в експедиции, както и един от най-елегантните учени – проф. Буреш”, коментира в интервю за Общинското радио Евгени Коев, преподавател по география в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” и председател на пещерен клуб „Дервент”. Интересно е, продължава мисълта си Коев, че проф. Буреш винаги е носел капела, вратовръзка и бастун, дори в лодката за изследване на пещерни езера. Друго любопитно име, присъстващо в изложбата, е това на Ани Петрова. „Тя е първата жена в света, която преминава границата от хиляда метра надолу в земята. Тя е една от доайените в българското пещерно дело в момента”, допълни Евгени Коев. 
Изложбата „Когато се наливаха основите” предлага на своите посетители и мултимедийна презентация с допълнителен снимков материал, който представя съвременните постижения в спелеологията у нас. 
За най-любопитните посетители на експозицията може да бъде организирана и беседа. Желаещите да се запознаят с историите, стоящи зад представените снимки, могат да се обадят поне ден или два предварително на тел. 0889/ 71-01-88. 
Изложбата е отворена за посетители до края на месец юни, с изключение на периода от 14 до 16 юни. 
Експозицията„Когато се наливаха основите” се организира от Община Велико Търново, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, ученически спелеоклуб „Проф. Рафаил Попов” и Пещерен клуб „Дервент” при ТД „Академик-ВТУ”. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)