Малки рибари от Велико Търново с бронзова купа в национално състезание

Животът

10-06-2017, 16:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Надпреварата мина под надслов „Детето риболовец може и без дрога”

Детският отбор по риболов на Велико Търново спечели бронзовата купа в Републиканския турнир по улов на риба в сладки води. Той се проведе край Асеновград за 14-та поредна година, разказа Кирил Бояджиев от Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884”.  Той обясни, че състезанието е ежегодно и е под мотото „Детето риболовец може и без дрога”. Целта на инициативата, в която участват подрастващи в две възрастови групи – до 14 години и от 14 до 18 години, както и индивидуални състезатели,  е да се възпита у тях любов към този вид спорт и природата. Участниците във великотърновския отбор се представиха отлично. Освен престижното отличие те взеха много награди и в първия ден на състезанието, когато се проведе викторина по темата. Децата са потомствени рибари – осемгодишната Мериан Бояджиева е внучка на Мариета Бояджиева, която е в националния отбор по улов на риба. Димитър Косев и Симон Косев – на 9 и 12 години, са синове на бивш състезател към ЛРД „Сокол 1884” – Тодор Косев. Мериан е взела награда и като единственото момиче, участвало в Републиканския турнир по улов на риба. Тя ще се състезава още 6-7 години. 
В региона вече почти няма детски рибарски училища, които бяха популярни преди години. Но дружеството продължава традицията да работи с подрастващите. ЛРД във Велико Търново и ТД „Трапезица 1902” организират традиционно състезание по улов на риба с много награди под мотото „Детето риболовец може и без дрога” на спортния празник на Ксилифор. 
Само 26 са регистрираните към дружеството риболовци. За съжаление то не може да поддържа водоеми, както го изискват новите стандарти на Закона за рибарството и аквакултурите, коментира Кирил Бояджиев. Той припомни, че ловците в „Сокол 1884” във Велико Търново са 1 178, в 31 дружинки, разположени почти на цялата територия на общината като заети ловни площи. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов