„Сюрприз на любовта” по Мариво представя Студентски театър „Маска и тога”

Велико Търново Лайф

10-06-2017, 18:17

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Премиерата е на 12 юни от 19 часа в читалище „Надежда”, а входът – свободен

Спектакъла „Сюрприз на любовта” от френския драматург Пиер дьо Мариво ще представят младите, свежи и ентусиазирани актьори от Студентския театър „Маска и тога” при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Премиерата е в понеделник, 12 юни, от 19 часа в читалище „Надежда”, а входът – свободен. Режисьор на спектакъла е Стефан Методиев. Йолита Георгиева, Иля Александров, Диан Дачев, Виталий Колосков, Михаела Илиева и Благовест Христов ще се превъплътят в образите на Маркиза, Рицаря, Графа, Ортансиюс, Лизет и Любен. 
Иля, Михаела, Благовест и Йолита бяха гости в студиото на Общинското радио броени дни преди спектакъла. „Моята роля е изключително забавна, свободна, и позволява да се импровизира до голяма степен. Заедно с Лизет, слугинята, сплитаме цялата интрига около пиесата. Опитваме се да влюбим нашите господари, което не е лесна задача, защото и Маркизата, и Рицарят, са доста сковани. Любовните им представи се изчерпват с това да си говорят и да си четат приятни романтични книжки”, поясни  ни Благовест Христов. Неговата сценична партньорка, Лизет, ще изиграе нашата колежка Михаела Илиева. „Самата пиеса е един вид в стила „Комедия дел Арте”. Нашите герои реагират на момента на предоставената ситуация, импровизират”, сподели от своя страна тя. 
Персонажите на Рицаря и Маркизата, които изнасят голяма част от тежестта на пиесата, са поверени на Иля Александров и Йолита Георгиева, за които това са първи главни роли. „Този образ е доста далеч от моята същност, което го прави интересен за изграждане. Ролята на Маркизата трябва да се играе с доста самочувствие и горделивост, които са далеч от моя характер”, обобщи Йолита, а Иля я допълни така: „Партнираме си доста добре, благодаря на Йоли, че толкова добре движи действието, за да бъда част от тази колективна игра”. 
В „Сюрприз на любовта” водеща е импровизацията, а реакциите на актьорите понякога са изненада дори и за самите тях. Този начин на игра, заимстван от Мариво от „Комедия дел Арте”, предразполага артистите да се забавляват с ролите си и да вмъкват в сценария реплики и фрази, които никога не са изричали по време на репетициите. Мариво е родоначалник на драматургичния похват „мариводаж” – изобразяване на любовни перипетии и обръщане значението на понятия и думи посредством ирония и сарказъм. До ден-днешен пиесите му имат място както на българските, така и на световните театрални сцени. „Благодарим много на режисьора Стефан Методиев, който ни дава свободата в тази пиеса да импровизираме и  да вмъкваме своите идеи”, подчертаха младежите. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)