Еленчанин е преводачът, съпровождал военния кореспондент Макгахан в българската му мисия

Инж. Петко Попниколов владеел руски, немски, френски и английски, днес къщата му е сред образците на еленската архитектура

Еленчанинът инж. Петко Попниколов е преводачът, който е съпровождал военния кореспондент Джанюариъс Макгахан в българската му мисия, разказа БТА, цитирайки Ваня Сиракова директор на Историческия музей в Елена. Пред Българската телеграфна агенция тя посочи, че инж. Петко Попниколов е роден в Елена, учи в Еленското класно училище. Продължава образованието си в Швейцария, когато навършва 13 години. Там завършва средно образование, а по-късно и инженерни науки в Политехниката в Цюрих. 
Той е владеел руски, немски, френски и английски език. В навечерието на Руско-турската война през 1877 година, инж. Попниколов се завръща в България, за да предостави своите знания и умения в полза на каузата за Освобождението на България, отбеляза историкът.
Със заповед, издадена от Централата на руското командване в България той е назначен за сътрудник и преводач на американския журналист и военен кореспондент Макгахан, посочи Сиракова. 
Като военен кореспондент на лондонския вестник "Дейли Нюз", Макгахан е изпратен в България. Той следи и отразява хода на военните действия в Руско - турската война /1877-1878 година/. Неговите дописки описват преминаването на руските войски край Свищов, както и битките за Стара Загора, Шипка и Плевен. Съвместната работа между двамата довежда Макгахан в Елена, вероятно през лятото на 1877 г., смята историкът. 
Ваня Сиракова уточни, че на надгробната плоча на Макгахан в родното му място в град Ню Лексингтън, щата Охайо е изписано "Макгахан - освободител на България". 
Реплика на надгробния паметник е поставена в Батак, за да припомня, че именно американският журналист е предоставил на света информация за подготовката и зверствата, свързани с Априлското въстание.
Сиракова посочи, че в Елена e поставен вторият паметник на Макгахан в знак на признателност от българската общественост. Паметникът се намира в духовното сърце на възрожденския град. Художникът Иван Барчев го създава през 70-те години на 20-ти век. Две десетилетия по-късно архитект Теофил Теофилов избира мястото и оформя пространството за неговото поставяне. Около часовниковата кула, близо до Даскалоливницата и храма "Свети Никола" - мястото свързано с историята и богатството на българското възраждане. 
Любопитна подробност е, че на сто метра от паметника се намира родният дом на инж. Петко Попниколов, чийто живот завинаги остава свързан с Макгахан и неговата мисия в България. Днес семейната къща на видния еленчанин е един от образците на еленската архитектура. 
Петко Попниколов е наследник на славен еленски род, от който произхождат над 20 свещеници, свързани с борбата за църковна независимост и просветното дело. 
Неговата майка е сестра на Иван Момчилов, основател на класното училище /Даскалоливницата/ в Елена, разказа директорът на Историческия музей във възрожденския град. Когато войната приключва и се подписват мирните договори, той се връща в Цюрих, за да завърши висшето си образование. След дипломирането си, инж. Попниколов прилага своите умения във възстановяването на пътища и мостове, разрушени по време на войната. 
Работил е в Пловдив, Пазарджик и Русе. През годините строителният инженер става първият директор на БДЖ и основател на Българското архитектурно дружество. През 1904-1905 година е кмет на София. Умира през 1927 година, припомни историкът.
Родната къща на инж. Попниколов е един от образците на възрожденската архитектура в Елена, обявен за паметник от национално значение, използва се като база на Софийския университет. В приземния й етаж е разположен Музеят по палеонтология. 
Наследниците на Джанюариъс Макгахан са на посещение в България от началото на месец юни тази година. Те ще посетят днес Елена. В програмата им е предвидено поднасяне на цветя пред паметника на военния кореспондент, разглеждане на къщата на инж. Петко Попниколов и запознаване с културата и историята на възрожденския град, посочи кметът на общината инж. Дилян Млъзев. /АМ/



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов