Във Велико Търново се проведе национална образователна дискусия „Пълният обхват в училище”

Мисия

11-06-2017, 08:47

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Кметът на Велико Търново Даниел Панов откри националната образователна дискусия „Пълният обхват в училище”. Кръглата маса е съпътстващо събитие към четиринадесетото издание на детския фестивал „Отворено сърце”, провеждащ се в Старата столица. Сред участниците в дебатите бяха също вицепрезидентът на България Илияна Йотова, заместник-министрите на образованието, на труда и социалната политика Деница Сачева и Росица Димитрова, посланикът на Холандия Н. Пр. Том ван Оорсхот, педагози от училища и детски градини, образователни експерти. Организатор на дискусията бе неправителствената организация Център „Амалипе”.

Форумът засегна редица теми, свързани с превенцията на ранното отпадане от училище на деца от социалнослаби семейства и уязвими групи, повишаване на образователната, здравната и социалната култура на малцинствени групи и др.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и заместник-министър Деница Сачева подчертаха, че за първи път просветата е изведено от настоящето българско правителство като основен приоритет в управлението на страната. „Доброто образование е сред най-големите шансове в живота. Велико Търново е пример за доброто взаимодействие между училищата, университетите и бизнеса. Вече втора година с екипа ми работим по специално разработена стратегия за връзката между образованието и пазара на труда. Уверен съм, че днешната дискусия е шанс за всички вас да споделите добри практики, да обмените опит и да обедините усилията си в подкрепа на грамотността на децата. Тук са и представители на изпълнителната власт, отправете им конкретни предложения и идеи, за да могат те да станат факт”, обърна се към аудиторията Даниел Панов.

Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че интегрираните модели, подход и общи усилия на всички институции и заинтересовани страни са начинът за по-добро образование, по-висока здравна култура и социален статус на уязвимите групи. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов