Уникални 3D рисунки оживяват старата столица

Велико Търново Лайф

12-06-2017, 11:25

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Първия по рода си фестивал на триизмерните улични изкуства започва на 15 юни

 Международен Фестивал за 3D рисунки на винилни пана ще се проведе за първи път в периода от 15 до 18 юни в района около паметник Асеневци и Художествената галерия, съобщиха от местната администрация.

3D уличното изкуство, познато още като паважно, теренно, анаморфично изкуство е художествен стил, създаващ оптична илюзия, която се получава от наблюдението от една единствена гледна точка. Използвайки анаморфозата, художниците създават изображения, които изглеждат триизмерни, а получените произведения на изкуството дотолкова създават илюзия за реалност, че застанал човек до тях изглежда наистина погълнат от изображението. 3D изкуството е мощна платформа за достигане на обществено любопитство и интерес, буди нови различни емоции, отваря духа и обединява хората в името на нещо ново, като създава свят, в който главната идея е не само изкуството да присъства в живота на хората, но и да ги провокира да станат участници в самото изкуство.
Фестивалът се организира от „Фулл Спектра” и е съфинансиран от Община Велико Търново по програма „Изкуство и Култура Велико Търново 2017 г.” с ръководител на проекта Невена Лефтерова – докторант към катедра Стенопис, Факултет по Изобразителни Изкуства, ВТУ. Партньори по проекта са Факултет по Изобразителни Изкуства, Фондация Арт Лято, Арт Бар Хипстър. В проявата ще вземат участие от България Търновска група GiArtCrew – Невена, Евгения, Нина и Весела; от Сърбия Branisa Djordjevic & Zoran Milicevic; от Украйна Alex Maksiov; от Холандия Matthew May.
Фестивалът започва на 15 юни, като официалното откриване ще е от 18.00 часа и ще продължи до 18 юни в района около Художествената галерия и паметника Асеневци. Художниците ще рисуват върху винилни пана с акрилна боя, с цел стенописите да се запазят, като самите изображения ще са тематично свързани с изторията на града и след това ще бъдат поставени на различни места във Велико Търново с цел естетизация на градската среда.
Фестивалът ще пресъздаде процеса и спецификата на сътворяването на 3D рисунките, като организаторите ще се погрижат за всички гости и жители на града да прекарат незабравимо, като ще има отворена лекция във Факултета по изобразително Изкуство, ВТУ и демонстрация на 3D рисунките с художниците-участници за всички желаещи, музикално оформление с гости изпълнители и арт базар.
Всеки посетил фестивала ще има възможност да се включи в томболата – екскурзия за двама до замъка на Граф Дракула, Румъния.

***
С достигналата популярност на този вид улично изкуство, през последните години, художници от цял свят се обединяват и изобразяват своите триизмерни фантазии като провокират хората. Благодарение на арт фестивалите се създават международни творчески колективни произведения, които разширяват и обогатяват знанията на народите за техния свят, история и култура. Организирането на стенописни колективи е опит да се проправи път в територията на творческия експеримент и да се реализират интерактивни художествени произведения в сферата на най-отвореното и социално изкуство стенописта и нейните глобални послания към човечеството. Днес модерното изкуство се ражда на улицата пред очите ни, 3D рисунките не могат да бъдат подминати, те привличат вниманието, щедро разгръща илюзорния си свят с мащаби и пространства, които превземат въображението и ни карат да реагираме.
Идеята се е появила в Италия през XVI век. По това време е имало много художници скитници, които били наемани да работят по катедралите, но след като приключвали проектите, нямали с какво да се прехранват. Започнали да рисуват по площадите предимно религиозни картини с тухли, креда и въглени.
С достигналата популярност на този вид улично изкуство, през последните години, художници от цял свят се обединяват и изобразяват своите триизмерни фантазии като провокират хората. Благодарение на арт фестивалите се създават международни творчески колективни произведения, които разширяват и обогатяват знанията на народите за техния свят, история и култура.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов