Президентът Румен Радев ще присъства на кулминацията на честванията на Освобождението на Свищов

Мисия

12-06-2017, 13:47

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 22 юни се организира конференция, посветена на десанта на р. Дунав

Президентът Румен Радев ще присъства на вечерната заря -проверка, която ще е част от кулминацията на честванията по случай 140-годишнината от освобождението на Свищов. Това съобщи днес във Велико Търново Росен Маринов, директор на дирекция „Култура и КИН“ в Община Свищов. Кметската управа е подготвила едноседмична празнична програма, с която ще отбележи юбилея по случай първия освободен български град. Програмата започва на 20 юни вечерта с концерт на военни духови оркестри на Сухопътни войски, който се организира на открито от 19 часа на площад „Алеко“. На следващия ден в салона на ПБНЧ Еленка и Кирил Аврамови“ за свищовлии сутринта се организира преглед на любителското художествено творчество в Сухопътни войски. Вечерта ще бъде открита съвместна документална изложба между Община Свищов и НВА „Г.С. Раковски“, посветена на Руско-турската войска. Тя включва предимно книги и документи от фонда на военната академия , както и експонати от свищовския музей, свързани с първото самостоятелно гражданско управление с губернатор Найден Геров, от което също се навършват 140 год. В обособен кът ще бъдат показани снимки на първите кметове на крайдунавския град и документи.

На 22 юни се организира конференция, посветена на десанта на р. Дунав и освобождението на Свищов. Тя също е съвместна проява между НВА „Г. С. Раковски“ и Общината. Седем научни доклада от преподаватели на академията, един доклад – от историк от свищовския музей и една мулти-медийна презентация на свищовски ученик, са включени в програмата.

В програмата за 23 юни са включени още експозицията „Бащино огнище“ на пътуващо читалище, фотоизложба на открито на фотографа Асен Великов, концерт под надслов „140 години свободно творчество“ с участието на състави и изпълнители на площад „Алеко“, а на следващия ден- тържествен концерт на Първи български хор „Янко Мустаков“.

Като един от акцентите в програмата е замислена възстановката, която ще представи форсирането на река Дунав и освобождаването на Свищов. Очаква се тя да бъде още по-зрелищна от миналата година, а в нея ще участват над 100 човека доброволци и членове на НК „Традиция“. На 26 юни през сградата на Общината се организира концерт „140 години свободен Свищов“ на представителния ансамбъл на Въоръжението сили на Р. България, а вечерта от 21 часа ще има церемония -спектакъл „Искри“ на Националната гвардейска част.

Кулминацията на тържествата ще е 27 юни. Денят ще започне с молебен за здравето на военослужащите в църквата „Света Троица“ в Свищов, която чества пък 150 години от създаването си. Красивата катедрала е дело на прочутия майстор Колю Фичето.

От 11 часа в местността „Паметниците“ ще бъде отслужена панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война и за освобождението на Свищов и ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

Десантът и боевете в онези паметни юнски дни преди 140 години завършват с 812 загинали, предимно в ръкопашен бой.  Около два часа през нощта на 26 срещу 27 юни, Руската Дунавска армия форсира реката под ръководството на генерал- майор Михаил Драгомиров. Първа дебаркира ротата на капитан Александър Фок. Водят се ръкопашни и ожесточени боеве, а следобяд на 27 юни стрелковата бригада на ген. Петрушевски влиза в Свищов. Този ден ще се запомни с неописуема радост за жителите на крайдунавския град.

В братската могила в местността „Паметниците“ за погребани костите на стотици воини. Още през 1879 г. по заповед на император Александър Втори са поръчани и изработени седем обелиска в мраморните работилници в Одеса, които заедно с още десетки паметници там свидетелстват за саможертвата на загиналите за свободата на България. През 1881 г. на няколкостотин метра източно от Братската могила е издигнат паметник на Александър II.

С вечерна тържествена заря- проверка ще приключат едноседмичните чествания. Присъствие е потвърдил президентът на Р. България Румен Радев.

Във връзка с юбилейните чествания, тази година е бил частично ремонтиран и обновен музея в свищовското село Горна Студена, в който се е помещавала Главната квартира на Руската армия от 9 август 1877 г., съобщи още Росен Маринов. През м.г. година е ремонтиран течащия покрив на къщата- музей, а през тази година с около 5 000 лева са шпакловани и боядисани стените, подменена е настилката и др.

Музеят в Горна Студена също отбелязва своеобразен юбилей – 110 години. Той е създаден през 1907 г. по идея на Стоян Заимов и комитета „Цар Освободител“. Експозицията му включва оригинални оръжия, документи, предмети, предоставени специално от руското командване за музея.

В Горна Студена никога не са се водили сражения, но на 9 август 18 77 г. там се установява Главната квартира на Руската армия. В нея известно време пребивават император Александър II, главнокомандващият Николай Николаевич, военният министър Милютин, княз Владимир Черказки и др. Къщата е всъщност лятната резиденция на търновския търговец Хаджи Николи. Там се е намирала голяма военно -полева болница, в която са лекувани под ръководството на прочутия хирург Николай Пирогов войници от трите фронта. Днес в Братската могила на селото почиват костите на над 3000 руски воини. Църквата в селото „Свети Димитър“ също  е построена по време на войната и за нейното откриване император Александър Втори дарява шест камбани, излети в Красноярск.

Таи година се отбелязват и 140 години от първото самостоятелно гражданско управление в Свищов, начело на което е посочен за губернатор Найден Геров. Канцеларията на губернията се помещава в родната къща на Алеко Константинов, на баща му Иваница Хаджиконстантинов.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)