53 лични асистенти и 7 домашни помощници са в услуга на възрастните хора в Елена

Мисия

13-06-2017, 06:36

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стартира проектът „Община Елена с грижа и подкрепа за независим живот“

От 1 март 2016 г. е в ход проект „Община Елена с грижа и подкрепа за независим живот“, финансиран по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси - 2014-2020г. Проектът е насочен към хората с увреждания и техните семейства, както и към лицата на възраст над 65 години с ограничени възможности за самообслужване. Общата сума на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 482 449.24 лв, от които 410 081,85 лв. европейско и 72 367,39 национално съфинансиране.   Продължителността на проекта е 19 месеца -  до 30.09.2017 г.

 Целта на проекта е намаляване риска от зависимост от институционален тип грижи и подобряване  качеството на живот на възрастни болни лица и хора с увреждания над 65 години в невъзможност за самообслужване, преодоляване на последиците от социалното изключване и бедност, развитие на нова форма на почасови услуги в община Елена, както и осигуряване на заетост на безработни лица в трудоспособна възраст.

 В рамките на проекта се създаде Център за предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, като със финансови средства по проекта на помещенията бе направен ремонт и се обзаведоха и оборудваха.

53 лични асистенти,  7 домашни помощници, медицинска сестра и психолог са в услуга на хората в неравностойно положение в Община Елена.  От услугите на този персонал  към момента са се възползвали приблизително 140 лица с увреждания и възрастни, на които е невъзможно да се самообслужват без чужда помощ.  

 Персоналът предоставящ социалните услуги личен асистент и домашен помощник преминаха обучения и периодично се супервизират за по-качествено предоставяне на услугите.

 С проекта се цели да се надградят постигнатите добри резултати и предоставяне на по - широк обхват и спектър на дейностите в посока предоставяне на интегрирани социални-здравни услуги.  

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов