Фестивала „С премяна на мегдана” и Празника на хляба подготвят в с. Ресен

Животът

13-06-2017, 12:31

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Акцент на фестивала ще бъде етно-изложбата за автентични и стилизирани български носии

Фолклорни състави от Бяла, Шумен, Сухиндол, Самоводене, Ресен и Полски Тръмбеш очакват за второто издание на фестивала „С премяна на мегдана” в с. Ресен. Събитието ще се проведе в събота, 17 юни пред читалището, и започва точно в 17 часа. Певицата от с. Ресен Валя Гуглева също ще се включи в концертната програма и ще се грижи за доброто настроение на публиката, съобщи за Общинското радио секретарят на Народно читалище „Народна просвета 1874” Венета Попова.
Организаторите от читалището и клуба за хора и народни танци „Ресенски япрак”, заедно с партньорите от кметството, реализират събитието с целта да популяризират българските хора, народни танци и богатството на българската народна носия.
Акцент на фестивала ще бъде етно-изложбата за автентични и стилизирани български носии, която ще бъде подредена пред читалището. За всички участници са предвидени грамоти за отлично представяне и популяризиране на българския фолклор. След края на концерта ще се проведе хоротека и приятелска вечер „Под звездите в Ресен” с цел   опознаване на участниците, създаване на нови приятелства и обмяна на опит.  
Следващото голямо събитие, което подготвя екипът на читалището в селото, е четвъртото издание на празника на хляба. Събитието под надслов „Никой не е по-голям от хляба” ще бъде на 9 юли. До този момент заявки за участие са постъпили от Велико Търново и от селата Върбица, Мерданя, Писарево и Алеково. Проявата е с конкурсен характер, а жури ще оценява участниците в две категории – кулинарна и фолклорна. Домашно приготвени обредни хлябове, аранжировка на маса, представяния на обичаи, много песни и танци, са предвидени за всички, които посетят с. Ресен на 9 юли

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов