Великотърновските социалисти отбелязаха 161г. от рождението на Димитър Благоев

Велико Търново Лайф

14-06-2017, 12:43

Снимка:

БСП

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1890 г. Димитър Благоев се установява във Велико Търново

Великотърновските социалисти поднесоха цветя пред паметника на Димитър Благоев по случай 161 години от рождението му. Днес пред делото му се поклониха областният председател на партията Петко Тюфекчиев, общинският лидер на БСП Стефан Стефанов, както и неговите заместници Стефан Антонов и Красин Каракоцев. Глава пред бюста сведоха още бившият народен представител Мариана Бояджиева, която е част от новото Изпълнително бюро във Велико Търново, останалите членове на ръководството, симпатизанти и граждани.

През 1890 г. Димитър Благоев се установява във Велико Търново. Смята се, че по това време той окончателно оформя у себе си марксистки възгледи и достига до идеята за създаване на партия на работническата класа.

През лятото на 1891 г. Благоев поема ининцативата и има решаващ принос за организирането на  Бузлуджанския конгрес на Българската социалдемократическа партия, чийто наследник днес е БСП. Към края на същата година публикува книгата „Що е социализъм и има ли той почва у нас?“ – първото оригинално марксистко съчинение в България.

През 1892 г. публикува брошурата „Социализмът и задачите на българската работническа класа“. На 1 ноември  в Търново, под съвместната редакция на Благоев и Никола Габровски, започва да излиза органът на БСДП – вестник „Работник“. На страниците му Благоев защитава нуждата от обвързване на социалистическото с работническото движение. Той смята, че е нужно съществуването на партия на работническата класа, в което си схващане си противоречи с организацията на „съюзистите“ – Българският социалдемократически съюз. Те смятат соцално-икономическата обстановка в България за недозряла за създаването на партия. На страниците на в-к „Работник“ Благоев води полемика и с представители на народничеството в България, които твърдят, че в България не може да се създаде работническа класа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов