Пресъздават Освобождението на Търново по случай 140-годишнината

Велико Търново Лайф

15-06-2017, 16:02

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Посрещат и генерал Гурко по време на възстановката

Освобождението на Търново ще оживее пред жителите и гостите на старата българска столица. Атрактивната възстановка е по случай 140-годишнината от бележитото историческо събитие, случило се на 7 юли1877 г.  Пресъздадено ще бъде превземането на Конака, заедно с последната престрелка пред някогашния турски затвор. Както преди близо век и половина, българските опълченци отново ще изнесат автентично бойно знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон ще признае своята капитулация пред генерал Йосиф Гурко, родните опълченци и руските войски, а около стария Конак ще отекнат възгласите „Свобода”, „Да живей”, „Ура”.

Възстановката ще бъде кулминация на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново и ще се състои на 8 юли. В 10,30 ч. започва голямо шествие по улица „Гурко”, от началото на калдъръмената алея до паметника на Христо Иванов – Големия. Начело ще бъдат участниците, превъплътили се в образите на генерал Гурко, казашки офицери на коне, български опълченци и хайдути, руски войници, медицински сестри. Община Велико Търново кани жителите и гостите на града да се включат в шествието и също да се пременят с народни носии.

Щом дефилето приключи, започва възстановката на превземането на Конака. Битката ще бъде разиграна пред музей „Възраждане и Учредително събрание” от 70 реанактори, облечени в автентични униформи и носещи оръжия от края на XIX век. Участниците са от структурите на клуб „Традиция” в градовете Велико Търново, Панагюрище, Плевен, Стара Загора и Шумен. След края й стартира първият от поредица специализирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.

Навръх 7 юли 140-годишнината от Освобождението на Търново ще бъде отбелязана с няколко събития. В 18,30 ч. в парк „Марно поле” стартират изпълненията на Общинския Биг Бенд, като музикантите ще са разположени в района на паметника на ген. Гурко. Половин час по-късно официалните лица, жителите и гостите на Велико Търново ще поднесат цветя пред монумента на военачалника, както и пред паметника „Майка България”. В 19,30 ч. на площад „Цар Асен I” концерт ще изнесат талантите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра”. В 20,30 ч. пред крепостта Царевец празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов, а вечерта ще завърши с военен ритуал и празнична заря.

В съботния 8 юли музей „Възраждане и Учредително събрание”, Сарафкината къща и Музеят – затвор ще са със свободен вход за посетителите. В музей „Възраждане и Учредително събрание” те ще могат да разгледат и изложбата „Сабите на войводите”. В нея са изложени 44 хладни оръжия, притежавани от 38 войводи и хайдути. Сред тях са сабя, кама и щик на Апостола на свободата Васил Левски, оръжия на революционерите Христо Ботев, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, ятагана на отец Матей Преображенски.

Организатори на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град, както и клуб „Традиция”.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)