С концерт Фолклорен ансамбъл „Търновче” отбелязва своя 30-годишен юбилей

Велико Търново Лайф

16-06-2017, 09:24

Снимка:

Диди Христова

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието ще се проведе от 18.30 часа на 17 юни

С юбилеен концерт 30 години от своето създаване ще отбележи Фолклорен ансамбъл „Търновче” при Военен клуб-Велико Търново. Събитието ще се проведе от 18.30 часа на 17 юни, събота, в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, а входът за него е свободен. На сцената ще се качат близо 170 танцьори от 5 до 60-годишна възраст, свързани емоционално с фолклорния ансамбъл. Разнообразна програма с много танци от всички фолклорни области на България са подготвили те за публиката. 110 деца са преминали през школата на ръководителя и основател на ансамбъла Бонка Бонева през този сезон, съобщи самата тя за Общинското радио. На сцената ще се изявят и ветераните от клуб „Търновград”, както и оркестър, каза още Бонева. 
В момента ансамбъл „Търновче” се подготвя за откриването на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново, след който заминава за Римини, Италия. Участието в събора в с. Царевец е последната им изява за този сезон. След това танцьорите излизат в заслужена почивка. 
Фолклорен ансамбъл „Търновче” е създаден в края на 1986 година и затова Бонева решава да запише като година на основаване следващата – 1987-а. „Децата са най-хубавото нещо, с удоволствие работя с тях и не мога да си представя да правя нещо друго. Винаги сме едни от най-аплодираните на различните участия. В Албания преди две години бяхме единственият детски състав, а организаторите искаха от нас да играем само ние, защото децата са наистина прекрасни, приемат се много добре от публиката”, сподели Бонка Бонева. 
Въпреки че в семейството на Бонева няма музиканти, с любов тя посвещава живота си на българския фолклор. Започва да танцува от малка в Пионерския дом във Велико Търново, който преди се е намирал до Самоводската чаршия. Танците я карат да се откаже от баскетбола, разказва с усмивка дамата. „Не съжалявам за избора си”, категорична е тя. Професионално ръководителят на състава се занимава с танци от 1974 г. Първо я разпределят в „Българче”. След това започва да работи в състав за руски танци. С помощта на Нели Стойчева (сега секретар на читалище „Искра” и областен координатор на читалищните дейци) този състав се трансформира в състав „Търновче”. И така 30 години Бонка Бонева учи великотърновчета как да танцуват българските народни танци. Няма човек, който не е минавал покрай Военния клуб и не е чувал ритъма на българското хоро и бързите стъпки на танцьорите. „В момента се наблюдава засилване на интереса към народните танци. Преди години имаше период, в който трудно убеждавахме децата да танцуват, предпочитаха да спортуват друго. Сега вече е различно”, сподели за финал художественият ръководител. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)