Представиха книгата "Д-р Димитър Моллов - основателят"

Животът

17-06-2017, 14:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нейни автори са журналистите Милка Денева и Момчил Йончев

Книгата  „Д-р Димитър Моллов – основателят” бе представена пред участниците във форума „Моллови дни”, на които е патрон. Нейни автори са журналистите Милка Денева и Момчил Йончев. „Идеята за създаването на луксозното издание дойде след направата на документалния филм за основателя на БЛС. На практика тя надгражда творбата от другия жанр, ” сподели Милка Денева. Тя припомни, че животът на д-р Димитър Моллов е неповторим пример за съчетаване  на обществена, лекарка и книжовна дейност. 
  Видният българин е роден в еленското село Беброво. Завършвайки медицина в Москва, той е назначен на работа за помощник на проф. Басов, известен като един от учителите на великия физиолог И. П. Павлов. Младият лекар отказва по-късно работата си при него и се връща в родината си, където след Освобождението се открива широко поле за народополезна дейност. Докторът на медицинските науки Димитър Моллов поставя на научни основи здравеопазването в нашата страна. Той изработва „Временни правила за санитарното устройство на Княжество България”, впоследствие доразвито в закон. Автор е на проектоустава и създател на Българския червен кръст. Член е на Българското книжовно дружество - днес Българската академия на науките, в което оглавява медицинската част. В продължение на много години д-р Моллов ръководи Висшия медицински съвет. Председател е на Българския лекарски съюз от 1901 г. По негова инициатива се откриват в страната училища за медицински сестри и фелдшери. Видният лекар е положил основите на Александровската болница в София, на болниците във Видин, Велико Търново, Варна и Елена. Той е един от първите министри на народното просвещение в периода 1882-1884 година. Бил е и кмет на София. 
   Издаването и финансирането на книгата „Д-р Димитър Моллов – основателят” е дело на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов