Млада жена от Елена се бори с тежко генетично заболяване

Животът

17-06-2017, 16:46

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Миглена Узунова страда от болестта на Фридрайх

Миглена Узунова от Елена се нуждае от срества, за да започне скъпоструващо лечение в турска клиника. Младата жена страда от коварното заболяване, наречено болест на Фридрайх. То е наследствено и може да причини прогресивна увреда на нервната система и проблеми, свързани с говора и движенията. Изявата на симптомите започва между 5 и 15-годишна възраст. При Миглена тежката диагноза е поставена, когато е само на 9 години. Следва ходене по болници, лекари, докато накрая стига до инвалидната количка. Въпреки тежкото изпитание, тя завършва образованието си в Елена, а след това и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Близки на младата жена са проучили възможностите за подобряване на състоянието й. Меги може да постъпи в турска клиника за вливане на стволови клетки, като вече са осигурени средства за първия преглед.

Сумата, необходима за 4 вливания на стволови клетки, възлиза на 36 000 долара, след което ще са необходими допълнителни средства за рехабилитация и физиотерапия. За набирането им е разкрита дарителска сметка - IBAN BG14UNCR7000 1522 9787 76.

Момичетата от БМЧК в Елена също обмислят да помогнат за набирането на средствата и популяризиране на кампанията. Освен кутии за дарения, поставени в града и на места, където се провеждат масови събития, през следващите месеци ще бъдат организирани базари, благотворителни изложби, търгове и концерти.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов