Валентин Ламбев: Спешно трябва да се осигурят средства за ремонт на килийното училище в Дебелец

Мисия

18-06-2017, 11:01

Снимка:

БСП

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Разрушава се Килийното училище в двора на църквата „Св. Марина“ в град Дебелец, в което е преподавал Петко Р. Славейков. Тази болка споделиха местните жители и настояваха спешно да се намерят пари за ремонт. Проблемът те посочиха по време на среща с народния представител от „БСП за България“ Валентин Ламбев. Гражданите изразиха огорчението си, че години наред няма отношение по проблема от страна на управляващите.

Сградата е построена през далечната 1834 година, преживяла турското робство и устояла на времето, днес е застрашена от срутване, увери се на място народният представител. Стана ясно, че има изготвен работен проект за около 130 000 лева, но се търси финансиране. Ако спешно не започне ремонт, вековната сграда – паметник на културата ще се срути напълно.

Тревожно е състоянието и на каменния мост в града. За него също има готов проект на стойност 350 000 лева и се чака финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Съоръжението има над 300-годишна история и е символ на града. То пострада при наводненията през 2014 г. Тогава каменните перила и настилката му претърпяха огромни поражения.

За да чуе проблемите на обществеността в Дебелец, народният представител Валентин Ламбев организира среща с гражданите. Той проведе работна среща и с кмета на града и изрази готовност да помага на населеното място. Освен местни, присъстващите поставиха и национални проблеми.

На срещата присъстваха и общинските съветници Валерия Дончева и Ирена Стасинопулу, както и членове на общинското ръководство на БСП.

Гражданите оцениха като несправедливо увеличаването само на минималната пенсия, както предлагат ГЕРБ и „Обединени патриоти“. „БСП предложи  преизчисляване на пенсиите, за да се премахне огромна несправедливост -  за една и съща професия и еднакъв трудов стаж, се получава различна пенсия, в зависимост от това- дали си се пенсионирал преди или след 2000 г.“, отговори Валентин Ламбев. Той обясни, че хора с една и съща професия получават различна пенсия през годините. „В момента един учител, който се е пенсионирал през 2008 и друг, който се е пенсионирал през 2014г. при равни условия, разликата между пенсиите им е между 50 и 70%“, посочи Ламбев.

Той припомни, че само БСП са преизчислявали пенсиите през 2008 година и подчерта, че пари в държавния бюджет за увеличение на всички пенсии има.

„Управляващите отхвърлиха с несериозни аргументи и закона за жестомимичния език, който предложихме. Той помага на 120 000 души като средство за общуване на хората с увреден слух“, каза Ламбев.

Валентин Ламбев обяви, че следващата седмица групата на БСП ще внесе законопроект за промяна в НПК, чрез която да отпадне т.нар. „маловажен случай“. „Сега случаи, при които щетите са под 500 лева, по действищия НПК се считат за маловажни и не се разглеждат от компетентнтие органи. А битовата престъпност в масовия случай е с щети под 500 лева. Законодателят явно е казал, че цялата битова престъпност няма да я разследва, защото не е важна. Това трябва да спре!“, заяви Ламбев.

Депутатът отговори и на въпроси за закона за българските храни и искането на БСП между 35 и 50% от плодовете, зеленчуците, месните и млечните продукти в големите супермаркети да са с произход от България.

Валентин Ламбев посочи опасността в следващия парламент да влязат 240 „частни“ народни представители, ако бъдат гласувани промените в Избирателния кодекс. „Истинският проблем не е във вида на избирателната система, а в качеството на избраните народни представители – дали са близо до хората, за да решават проблемите или ги лъжат“, каза Ламбев. Той припомни, че БСП се застъпва за изборен модел по немската система със 120 пропорционално избрани депутати и 120 - избрани по мажоритарен принцип.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов