Над 4 000 изпълнители ще огласят местността около Петропавловски манастир в 14-то издание на събора

Мисия

19-06-2017, 12:01

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще открие празника на народното творчество

Кметът на Община Лясковец Ивелина Гецова, заместник - кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и заместник - кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева представиха програмата на предстоящият 14-ти Петропавловски събор на народното творчество.

Уникалното в историята на фестивала е, че от 1993 година той се реализира благодарение на успешното и ефективно партньорство между трите общини. Домакин на всяко издание през година е кметът на една от трите общини на ротационен принцип.

Участниците в пресконференцията с радост отбелязаха факта, че въпреки нарастващият брой фолклорни фестивали и събори, интересът към Петропавловския събор се увеличава с всяко следващо негово издание.

Над 4 000 се очаква да бъдат изпълнителите през тази година. 220 ще бъдат участващите фолклорни групи. Международното участие е на групи от Испания, Молдова, Сърбия и Грузия.

Българските участници са от 21 области и 47 общини от цялата страна. Участниците са преминали през предварителна селекция, тъй като предварителните заявки са надхвърлили възможността изпълнителите да се поместят в предвидените за събора два дни.

Един от отличителните белези на събора е изключително високото ниво на членовете на журито. През тази година ще участват : Проф. д-р Елена Кутева – изкуствовед, Директор на НФА „Филип Кутев“, Проф. Даниела Дженева- хореограф, Директор на ФА „Тракия“, Акад. Крум Георгиев – етномузиколог, носител на награда „Златен век“ , Галя Чохаджиева – етнограф.

Общият награден фонд на събора е на стойност 3 800 лв. 35 призьори ще бъдат отличени в различни категории.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов