И в Горна Оряховица отбелязват Международния ден на йогата

Мисия

19-06-2017, 13:42

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С поход до х. „Божур” желаещите ще поздравят слънцето

Сред населените места, в които ще бъде отбелязан Международния ден на йога, се нарежда Горна Оряховица. Тази година държавите по света ще го отбележат за трети пореден път. По предложение, изразено официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, на 11 декември 2014 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога.

На 21 юни в Йога клуб „Пракрити” в Горна Оряховица между 15 ч. и 19 ч. ще текат йога практики с Нели, Светлозара и Калина, а за 19.30 ч.  е предвидена медитация за мир и благоденствие. Събитията по повода продължават и в събота, 24 юни, когато в 8 ч. от тенис кортовете тръгва йога поход до х. Божур. В 9.30 ч. там ще бъде отправен поздрав към Слънцето, предвидени са йога практики за деца и възрастни, дискусия на тема „Йога в ежедневието”, изпяване 108 пъти на мантрата „ОМ“. В 17 ч. в клуб „Пракрити” започва  практика за начинаещи. В случай на лошо време програмата, предвидена на открито, от 9.30 ч. ще се проведе във физкултурния салон на ОУ „Иван Вазов“ в  Горна Оряховица, уточняват организаторите.

На 24 юни десетки школи по йога от цяла България се обединяват в честване на Международния ден на йога. София и още двайсет и шест населени места в страната организирано и единно ще представят най-добрите учители по йога, които ще демонстрират практики при отворени врати за всички  заинтересовани от даровете на йога. Всички учители са сертифицирани и подбрани, за да може посетителите да се докоснат до дълбочината и ефективността на йога практиките.

Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015 г., когато спонтанно се присъединява Пловдивският културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така, едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, на 21 юни 2015 г. събитието се осъществява успешно и в градовете Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През 2016 г. присъединилите се градове са значително повече – двайсет, а тази година към честването в София координирано и едновременно се присъединяват със свои програми по места още двайсет и пет града и едно село в България: Пазарджик, Пловдив, Девин, Смолян, Кърджали, Свиленград, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Бургас, Созопол, Черноморец, с. Емона, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово, Павликени, Плевен, Перник, Дупница и Самоков.
Честването на Международния ден на йога се организира от посолството на Република Индия под патронажа на Н. Пр. г-жа Пуджа Капур, посланик на Република Индия в България, в партньорство с редица правителствени и неправителствени организации и с активното участие на десетки йога-центрове в България.  Определени са специален Организационен комитет и национален координатор,  които се грижат за цялостната организация и осъществяване на събитието в София и страната. Съответни организационни структури със свои координатори по места са формирани във всичките двайсет и седем населени места.  Програмите в страната са организирани в съответствие и синхрон с тържеството в столицата. Огромна подкрепа на събитието оказват общинската управа, а много често и персонално кметовете на отделните общини. През 2015г. в  София празнуването на Международния ден на йога беше инициирано с безценната подкрепа на кмета на града Йорданка Фандъкова, на министъра на туризма  Николина Ангелкова, на еврокомисар Кристалина Георгиева и на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)