Две години и 8 месеца затвор за рецидивист, крал икони и картини

Крими

21-06-2017, 08:47

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мариян П. обра търновски художник миналата година

След внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново, 32-годишен рецидивист извършил кражба на икони и картини от къща на великотърновски художник е осъден на  две години и осем месеца лишаване от свобода при строг режим.

Мариян П. е признат за виновен за това, че в периода от 10.03.2016г. до 14.03.2016г. в гр.В.Търново, ул. „Пролет”, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот – разбиване на врата на терасата, проникнал в къщата и отнел чужди движими вещи – икона „Дейсис – Христос на трон с Богородица, Йоан Кръстител и четиримата евангелисти”, икона „Диптих – Богородица на трон с Христос на трон и със Св. Никола и Йоан Кръстител”, икона „Богородица с Архангел Михаил и Гавраил”, икона „Рождество Христово”, икона „Св. Св. Кирил и Методий”, икона „Св. Великомъченик Димитър”, икона „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат”, икона „Св. Йона Кръстител”, икона „Св. Архангел Михаил”, икона „Възкресение Христово”, икона „Св. Богородица”, икона „Тайната вечеря”, икона „Богородица на трон”, икона „Сватбата в Кана Галилейска”, икона „Посрещане на учениците на Кирил и Методий от цар Борис”, икона „Св. Атанасий”, седем броя икони на светци, две картини „Стари и нови български воеводи”, картина „Илинденци”, три портрета, картина „Хоро”, фотос „Четата на Гоце Делчев”, фотос „Гоце Делчев, Гьорче Петров и Никола Малешевски”,  въже за алпинизъм, калъф за юрган и покривало – всички вещи на обща стойност 6220 лева, собственост на великотърновски художник, от владението и без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата представлява опасен рецидив. 

Мариян П. води скитнически начин на живот и многократно е  обявяван за издирване. Регистриран като лице, представляващо интерес за  органите на МВР от най - високата първа степен по линии „палежи“, “взломни кражби от домове“, „кражби на вещи и части от МПС”, “взломни кражби от гаражни и избени помещения”. Превърнал е извършването на престъпления в начин на живот и осигуряване на доходи за съществуването си. Осъждан с 13 влезли в сила присъди. След изтърпяване на наказанието си пристигнал в гр. В. Търново, като живеел на различни места.  Един ден в периода от 10 до 14.03.2016 г. решил да извърши кражба от дом на  ул. “Пролет”. Прескочил през оградата и се качил на терасата на къщата, разбил вратата, проникнал в жилището, обиколил по стаите да търси вещи, които може да открадне и взел  икони и  картини. Откраднатите творби продал срещу 270 лева като  обяснил, че са му дадени вместо заплащане от англичанин, на който направил ремонт на покрива на къщата.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов