МДТ представя „Величието Асеневци“ на Ловешката средновековна крепост

Животът

21-06-2017, 10:16

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът бе създаден по идея на актьора Иван Митев

Своя исторически спектакъл „Величието Асеневци“ ще представят на откритата сцена на Ловешката средновековна крепост артистите от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Представлението сред историческия декор на хълма Хисаря е тази вечер и ще бъде аплодирано от близо 400 души публика.

С обичаната постановка търновският театър участва в културната програма на празниците „Ловеч в освободителното движение на Асеневци“. Те са посветени на 830-годишнината от неуспешната обсада на Ловешката средновековна крепост от войските на император Исак II Ангел и събитията, довели до възстановяването на Втората българска държава.

„Величието Асеневци“ бе създаден през 2015 г. в чест на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен, а премиерата на спектакъла бе в двора историческия храм „Свети Димитър“. Сега постановката за втори път ще бъде представена на открита сцена. Стефан Методиев е режисьор на спектакъла, а в него "оживяват" братята Петър и Асен и техните съпруги заедно с други знатни боляри. Те разказват на публиката за събитията около подготовката и провеждането на въстанието срещу византийските поробители, започнало в Търновград през 1185 г. Театралният разказ завършва с коронацията на цар Петър.

“Величието Асеневци” бе създаден по идея на актьора Иван Митев, който е направил компилацията от текстове на български автори и средновековни византийски хронисти. Той е работил над своя замисъл повече от година, а в адаптацията е включил откъси от произведения на Антон Дончев, Камен Зидаров, Моско Москов, Иван Вазов, Радко Радков и др., както и от хрониките на Никита Хониат. В основата стои пиесата на Банко Банков "Чудото по Димитровден“, от където са заимствани и героите в спектакъла.

Ролите изпълняват актьорите Детелин Кандев, Иван Митев, Цанка Цанева, Силвия Шекилова, Дончо Дончев, Йордан Сираков, Стефан Методиев и Дария Йорданова. Специално за представлението на крепостта „Хисаря“ в Ловеч екипът на МДТ е подготвил специален декор. За постигане на по-голяма мащабност на сцената, в постановката ще се включат и 24 статисти от театъра, облечени в реплики на средновековни облекла.

Още две свои заглавия ще представи търновският театър на Ловешката крепост. През юли трупата ще гостува с оперетата „Цигански барон“ на Йохан Щраус, а през август – с концерт-спектакъла „Музикални копнежи“, който включва избрани откъси от оперетни шедьоври.

Нашата цел е през летните месеци да изкараме публиката от театралните салони и да покажем нашето изкуство на открити исторически сцени, сподели директорът на МДТ Васил Вълчев. Той обясни, че планират да изиграят „Величието Асеневци“ сред естествения декор на Бабини Видини кули във Видин и на Асеновата крепост край Асеновград. Преди два дена театърът гостува на сцената  на Летния театър в Хисаря с оперетата „Цигански барон“. На 28 юли с тази постановка единственият професионален оперетен театър в България ще се представи и на летния фестнивал „Сцена на вековете“ на крепостта „Царевец“ във Велико Търново. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов