Международният фестивал „Раховче” започна с дефиле и концерт

Мисия

21-06-2017, 12:21

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участниците и гостите бяха приветствани от кмета инж. Добромир Добрев

С пъстро дефиле на страните-участнички в Горна Оряховица започна ХІIІ издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче”. Домакин на фестивала е НЧ „Братя Грънчарови - 2002”.

Танцьорите преминаха по пешеходната зона в центъра на града.

Пред горнооряховчани дефилираха Фолкларните ансамбли „Ариес Кастеланос” от Испания, „Братство” от Сърбия, „Аргинети” от Грузия, „Нуфарул” от Молдова и домакините от Детска фолклорна студия „Раховче” и Фолклорна компания „Сидер войвода”.

На импровизираната сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев” съставите направиха кратко представяне на репертоара си.

По-късно на сцената на НЧ „Братя Грънчарови-2002” се състоя и официалното откриване на ХІIІ Международен фолклорен фестивал и на XV Детски фестивал на изкуствата. Участниците и гостите бяха приветствани от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, под чийто патронаж се провеждат двата форума. След това горнооряховската публика, която бе изпълнила Летния театър, имаше възможността да се наслади на програмата, представена от гостите.

Близо 1 000 са общо участниците в ХІIІ издание на Международния фестивал и ХV Детски фестивал на изкуствата „Раховче”. Най-малкият и най-възрастният участници са от Фолклорен ансамбъл „Ариес Кастеланос” от Испания. Това са 5 месечното бебе Ерик и 65-годишният Мигел Анхел.

До 23 юни всяка вечер от 18.00 ч. на открита сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев” горнооряховчани ще могат да наблюдават концерти на различни състави, участници във фестивалите. От 19.00 ч. фестивалните вечери ще продължават на сцената на Летния театър. На 22 юни (четвъртък) от 20.30 ч. в рамките на фестивалите „Раховче” ще гостува Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – София, а на следващия ден – 23 юни (петък) на сцената в Летния театър ще се представи щатен танцов състав при АМТИИ – Пловдив. На 24 юни (събота) от 11.00 ч. групите от Международния фолклорен фестивал „Раховче” ще гостуват на Петропавловския събор в Лясковец. Гала концертът на участниците и закриването на двата фестивала ще се състои същата вечер от 19.00 ч. на сцената на Летния театър.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)