Втората археологическа школа започна на крепост Ряховец

Велико Търново Лайф

22-06-2017, 07:00

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

С началото на астрономическото лято стартира и Археологическа школа „ Ряховец – 2017”.  Инициативата за младежи се провежда за втора поредна година в рамките на редовните археологически разкопки на крепостта. Събитието се организира от Община Горна Оряховица, Исторически музей - Горна Оряховица и екипът, който провежда проучванията на Ряховец. Тази година археологическата школа стана реалност благодарение и на финансовата помощ на: „Алексис” ЕООД – Александър Павлов, „Офис Йес” ЕООД – Калин Костов, Бар „Империал” – Анастас Начев, „Сага 2000” ООД – Йордан Манчев, „Пиано бар” Горна Оряховица” – Ангел Дучев.

Първите младежи, които се включиха в проучванията, са 10 ученици от VIII, IX и X клас на СУ „Георги Измирлиев“ Горна Оряховица, заедно със своите учители Наталия Григорова и Санка Аврамова. Те имаха възможността да се запознаят на място с работата на археолозите и да вземат участие в проучването на част от миналото на своя град. Ръководителите на разкопките представиха на учениците основните дейности, които се извършват на един археологически обект. В непроучен досега участък, близо до западната порта, младежите започнаха да извършват в последователност наученото за археологическата работа. Те направиха нов квадрат и измервания с нивелир и още при първите си стъпки като млади археолози откриха, инвентираха и рисуваха монети и битови предмети от ХIII век.

Този сезон археологическата школа ще продължи 15 дни. До петък в проучванията ще вземат участие още 14 ученици от СУ „Георги Измирлиев”. През следващите седмици в школата ще се включат ученици от СУ „Вичо Грънчаров“ и ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” от Горна Оряховица.

В края на археологическия сезон активното участие на младежите ще бъде отличено с връчване на диплом за участие в Археологическа школа „Ряховец – 2017”.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов