Безработицата пада, кадри няма

Животът

22-06-2017, 14:02

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Разминават се търсене и предлагане на пазара на труда

Спад на безработицата през май отчете днес пред журналисти Обрешко Нечев – ръководител на Бюрото по труда във Велико Търново. Регистрираните на трудовата борса в общините Велико Търново, Елена и Златарица през изминалия месец са общо 2 144 души. От тях в най-голямата община неангажираните са били 1 405, а равнището на безработицата – 3.3 процента. Като цяло за трите общини то е по-ниско от стойностите за страната и региона, сочат данните от 4.5 процента.

Близо 56 процента от общо регистрираните безработни са жени, а младежите без работа до 29-годишна възраст са 13.4 процента. Около 40 процента от общо регистрираните през май са на възраст над 50 години. За едно работно място и през изминалия месец са се конкурирали трима безработни.

715 са свободните работни места на трудовата борса във Велико Търново през май. От тях 500 са на първичния трудов пазар, а 200 по програми за заетост, където изискванията при включване на определени целеви групи са строги. Има разминаване между търсене и предлагане на работна ръка. Липсват подходящи регистрирани на борсата безработни, които да заемат свободните позиции, коментира Обрешко Нечев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов