По-гъвкавите административни услуги обсъдиха на среща данъчни и общинари

Мисия

23-06-2017, 11:36

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Директорът на ТД на НАП В.Търново Ивайло Здравков инициира среща за популяризиране на електронните услуги на НАП, включително електронни услуги с КЕП /класифициран електронен подпис/ за възложители по ЗОП /Закона за обществените поръчки/. Целта на срещата бе разясняване на новостите, свързани с комплексното административно обслужване /КАО/ и възможностите, условията и реда за подаване и получаване на документи по електронен път.

    На срещата присъстваха представители на всички десет общини на територията на област В.Търново, както и експерти от НАП В.Търново – М.Кънчев, заместник директор на ТД, С.Славов, ИД на дирекция „Контрол“, служители от дирекция „Обслужване“ и др. Срещата откри проф.д-р Любомира Попова, областен управител, която даде думата на Ивайло Здравков да насърчи използването на пакета електронни услуги, предоставяни от приходната агенция.

       Новите електронни услуги целят значително облекчаване на обмена на информация между административните органи в страната и търсеният ефект е по-гъвкава администрация за по-бързо и качествено обслужване на граждани и фирми. Те са предназначени за всички администрации, като възложители по ЗОП или на компетентни органи по КАО.

    Експертите запознаха участниците с електронните услуги, които предоставя НАП на гражданите и бизнеса, чрез ПИК, с електронен подпис и със свободен достъп. Особено внимание обърнаха на реда и условията за електронно подаване на искане за издаване на удостоверения за наличие или липса на задължение от възложител по ЗОП.

   Новите електронни услуги вече са достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП) Те позволяват подаване на искане за издаване на удостоверение съгласно чл. 87, ал. 10 от ДОПК от възложител по ЗОП и на искане за издаване на удостоверение съгласно чл. 87, ал.11 от ДОПК от компетентен орган по КАО.

    Срещата премина под формата на дискусия, като участниците задаваха въпроси,  свързани най-често с КЕП, на които отговориха експертите от НАП. Беше обсъдена и кампанията на оперативния контрол, която провежда великотърновската дирекцията.

            



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов