Сдружението „С вяра в доброто” с нови благотворителни инициативи

Мисия

24-06-2017, 12:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събират средства за преиздаване на книгата „Хроника девет века Горна Оряховица”

Средства за преиздаване на книгата „Хроника девет века Горна Оряховица” на Михаил Михайлов ще събира сдружение „С вяра в доброто”. Това е една от инициативите, която планират членовете на благотворителното дружество в момента. Михайлов е преподавател, спортен деятел и журналист, който от 30 години е събирал сведения за железничарския град. „Ние издадохме тази книга преди години, но тиражът се изчерпа много бързо. Освен това отдавна планираме да предложим Михайлов за почетен гражданин на нашия град”, коментира за Общинско радио Велико Търново Лъчезар Любенов, председател на сдружението.

Въпреки че „С вяра в доброто” за около година преживява два смъртни случая – на един от членовете си Десислава Ганева, убита от ревност от своя приятел, и на възрастен мъж, на когото помагат дълги години – сдружението продължава със своите благотворителни акции. „Дейността ни изведнъж сякаш секна след тези два случая. Но отново раздаваме талончета от 2.50 лв. на деца от социално-слаби семейства за безплатни закуски. Освен това включваме децата в дейността на сдружението. От месец-два сме предприели и няколко други инициативи – осигурихме дрехи, обувки и хранителни продукти за три момичета от крайно бедни семейства в еленско село. Изпратихме и дрехи към с. Морава на Асен Чакъров, който стана известен в медийното пространство с красивите картини, които прави от природни материали”, допълни Любенов. От сдружението присърце приемат и съдбата на учителка от Горна Оряховица, която страда от тежко неврологично заболяване, и има нужда от 900 лв. ежемесечно за поставяне на специална инжекция. Членовете поставят дарителници в града, и съвсем скоро ще отчетат събраните средства и ще ги предоставят на дамата, уточни Лъчезар Любенов.

Сдружение „С вяра в доброто” е създадено преди повече от четири години от будни и добри хора, които вярват, че трябва да имат лице пред света. Един от тях е и юристът Явор Божанков, който в момента е народен представител. „Тогава той се дипломираше като юрист. Реши като своя практика да регистрира сдружението, и се справи много добре. Внесохме документите и основахме „С вяра в доброто”. За нас е радостно и знаем, че Божанков ще разкаже за нашата дейност в Парламента, и че ще докаже, че има организации, които наистина помагат на хората”, коментира Лъчезар Любенов.

Желанието да се помага носи много приятни и тъжни емоции през годините на Любенов. „Това, което ни окрилява, е да видим сълзи в очите на стар човек – сълзи на благодарност, на радост. Да правиш добро за нас е призвание”, каза още той.

13 души членуват в момента в сдружението. Лесно могат да бъдат намерени в социалната мрежа. Споделят, че трудно успяват да организират всичко, което планират като инициативи, защото доброволците са недостатъчни.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов