4000 певци и музиканти се надпяват и надиграват край Велико Търново

Мисия

24-06-2017, 15:42

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-малкия участник е 3-годишният Светослав Йоргов от с. Правда

Близо 4000 певци и музиканти от цяла България се надпяват и надиграват край Велико Търново. Сред природата край Петропавловския манастир бе открито четиринадесетото издание на Националния Петропавловски събор. Над 200 фолклорни групи от всички краища на страната се изявяват на двете фестивални сцени. Освен индивидуални изпълнители и танцувални състави, в рамките на събора се представят и формации, пресъздаващи традиционни обичаи от различните етнографски области.

Най-малкия участник е Светослав Йоргов, който е на 3 години и е от горнооряховското село Правда. Най-възрастните певци са Калинка Куцарова от с. Аврен, Варненско, и Пенка Цанева от с. Добри дял, Лясковско. Те са на по 85 години. Освен български групи, чуждестранни изпълнители и състави ще запознаят публиката с обичаите в Испания, Молдова, Сърбия и Грузия.

Петропавлоският събор бе открит с кукерска демонстрация, а приветствени думи отправи заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Той поздрави всички участници от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. В словото си Ганчо Карабаджаков подчерта голямата роля на фестивала за опазването и популяризирането на българското нематериално културно наследство.

Организатори са общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Петропавловският събор е създаден през 1993 г., като от 1997 г. е национален и се провежда на всеки две години. Поради големия брой участници от 2011 г. те се изявяват паралелно на две сцени. Фестивалът има конкурсен характер, а професионалното жури е ръководено от проф. Елена Кутева, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)