На пето място сме в ЕС по смъртност на наркозависими до 25-годишна възраст

Животът

25-06-2017, 06:38

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

По последни данни на Националния център по наркомании, България е на пето място сред страните от ЕС с 42% смъртност на наркозависими до 25 годишна възраст. Тези данни публикува РЗИ - В. Търново по повод предстоящия Световен ден за борба с употребата и трафика на наркотици. 

Според Регионалната здравна инспекция епидемиологичните проучвания в България сочат, че непрекъснато се увеличава броят на хората, злоупотребяващи с наркотици и халюциногенни вещества. На европейският пазар продължават да нарастват броят, типовете и достъпността на психоактивните вещества. Отново в списъка с нови вещества преобладават синтетичните канабиноиди и синтетичните катинони, алармират здравните инспектори.

На 26 юни се отбелязва Световния ден за борба с употребата на наркотици. Датата е приета от ООН през 1987 г. На този ден хора от целия свят изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията.

Наркотиците са част от цивилизацията. Те проникват навсякъде и никой, независимо от социален статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях. 
Във връзка с този ден са предвидени различни мероприятия, за предоставяне на достатъчно информация, свързана с употребата на наркотични вещества и отражението им върху живота на зависимите. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов