Продължава уникалния Петропавловски събор

Велико Търново Лайф

25-06-2017, 05:28

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Изпълнители от цялата страна се надпяват и надиграват край Петропавловския манастир

С песента „Хоро се вие край манастира“ на Еньовден започна XIV Национален Петропавловски събор на народното творчество. На сцената край Лясковския манастир „Св.св. Петър и Павел“ се надпяват и надиграват изпълнители от цялата страна. Съборът се организира съвместно от трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, като началото на тази традиция е дадено през 1993г. През 2017 година, Община Велико Търново е символичен домакин на събитието.
От 1997г.  Петропавловският събор е национален и е със статут на най-голямото фолклорно събитие в северна България.
Участниците тази година надхвърлят 4000 души, разпределени в 220 фолклорни групи от 75 общини на 21 области от България. Най-възрастният участник е на 89 години, а най-младият на 2 г. и 10 месеца и е от с. Правда, община Горна Оряховица.
Официалното начало на събитието бе дадено от зам.-кметът на община Велико Търново Ганчо Крабаджаков. „Уникалното съдействие на трите общини дава възможност да се случва това събитие. То е за всички, които обичат, уважават и почитат българския фолклор”, каза при откриването от името на кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов заместникът му Ганчо Карабаджаков. Официални гости на откриването бяха народният представител инж.Клавдия Григорова-Ганчева, кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева, председателят на Общинският съвет в Община Лясковец Даниела Арабаджиева. Организаторите отдадоха специална почит на единия от членовете на журито. На сцената на Петропавловския събор за 85-ия му рожден ден бе поздравен етномузокологът Крум Георгиев. Всички гости преди да излязат на сцената минаха под венец от билки, направен от домакините специално за днешния празник – Еньовден.

В продължение на два дни околностите на манастира ще бъдат огласявани от песни и изпълнени с дълги хора. При официалното откриване обаче най-голям интерес предизвикаха кукери, дошли от село Веселинов от ямболската община Тунджа. Те пресъздадоха обичай за гонене на злото. Всъщност такова е и мотото на тазгодишния Петропавловски събор – „Да прогоним злото, да царува доброто”. Заедно с кукерите от Веселиново, танцуваха и кукерската група „Арапи” от шуменския кв. „Макак”.

Част от церемонията по откриването на събора бяха и изпълненията на специалните гости – Виевската фолк група. Те поставиха началото с емблематичното „Хоро се вие край манастира”.

Петропавловският събор има конкурсен характер и организаторите са поканили творческа комисия, която ще определя най-добре представилите се в отделните жанрове. В състава на комисията влизат проф. Д-р Елена Кутева – изкуствовед, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, проф. Даниела Дженева – хореограф, директор на Фолклорен ансамбъл „Тракия”, акад. Крум Георгиев – етномузиколог, носител на наградата на Министерството на културата „Златен век” за 2017 г. и златен Оскар за фолклор и етнографът Галя Чохаджиева.

Ще бъдат раздадени общо 35 награди. Общият награден фонд е в размер на 3 800 лв. Отличията на лауреатите са парични в размер на 100 лв., диплом и плакет. Ще бъдат връчени и специални награди на кметовете на трите общини, които са в размер на 200 лв., плакет и диплом. Всички изпълнители получават грамоти за участие и сувенир със знака на събора.

Началото на Петропавловския събор на народното творчество е поставено през 1993 г. от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. До 1995 г. се провежда ежегодно с участието само на фолклорни колективи от региона, а от 1997 г. става национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел” над Лясковец. В Петропавловския събор вземат участие колективи от всички етнографски области, представяйки фолклорното танцово, словесно и музикално богатство на България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов