Доброволци от цяла България форсираха Дунав при Свищов, както преди 140 години

Мисия

25-06-2017, 17:39

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Зрелищна възстановка на десанта, довел Освобождението, бе част от честванията в първия свободен град

Стотици наблюдаваха на живо събитията, разиграли се точно преди 140 г. в местността Текир дере, на свищовския бряг на Дунав. Зрелищната възстановка на най-мащабния десант, поставил началото на освободителната епопея, е част от програмата, с която в Свищов отбелязват годишнината от Освобождението.

110 възстановчици се включиха в пресъздаване на настъплението на руските военни части, което довежда до освобождаването на първия български град - Свищов. Военно формирование от Белене и доброволци от цяла България, ръководени от Национален клуб „Традиция“ показаха защо десантът при Свищов е образец на блестящо планирана и проведена операция.

Събитията от 26 срещу 27 юни 1877 година, когато руската армия форсира Дунав, са пресъздадени само посредством информация от писмени исторически сведения. Възстановката се провежда за втори път край Свищов, като тази година зрителите бяха двойно повече.

„Няма как Свищов да не се гордее. Смятам, че няма нищо по-хубаво от това да предадем на нашите деца това, което е нашата история, нашата идентичност, което ни е съхранило през тези години!“ , категоричен бе кметът на Свищов Генчо Генчев.

Кулминацията на честванията ще бъде във вторник с тържествена заря-проверка под патронажа на президента.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов