Велико Търново събира класата в авторския джаз

Мисия

26-06-2017, 11:01

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всички прояви са безплатни за публиката

Антони Дончев, Борислав Петров, Борис Таслев, Венцислав Благоев, Владимир Кърпаров, Димитър Льолев, Димитър Благоев, Румен Халачев, Стефан Горанов са част от изключителните инструменталисти, които ще свирят на 10-ия Дикси Джаз Фест . Част от тях идват със своя авторска музика, а част от композициите ще бъдат изсвирени за пръв път във Велико Търново.

На фестивалната сцена под Асеневци за пръв път ще се качат гостите от Франция - III Тоne  (Тритон). В проекта, намиращ се някъде между джаза и модерната електронна музика, чиято идентичност се изгражда от смесването на аналоговите звуци и български неравноделни ритми, участва Димитър Благоев, който учи в университета в Ница. От 2015-а година квартетът споделя музиката си по фестивали на Лазурния бряг.

С джаз вдъхновен от разказа „Мраз и огън“ (Frost & Fire) на Рей Бредбъри в Търново идват испанците от Stefan Goranov quartet. Разбира се, и тук българската връзка е очевидна – Стефан Горанов е барабанист, получил магистърското си образование в Холандия. Заедно с испанските си колеги ще представи своето виждане за съвременната музика, без да се поставят стилови ограничения.

Композициите в "Родополоджи" на саксофониста Димитър Льолев само в рамките на един час ще ни запратят в Родопите, сред главозамайващите върхове на небостъргачите в Ню Йорк и по тесните, уютни улички на Амстердам, а Jazzanitza на барабаниста Борислав Петров ще ни поведе по стъпките на гиганти в българската инструменталната народна и джаз музика като Иво Папазов, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Теодосий Спасов и, разбира се, на специалния гост - Антони Дончев.

На авторски композиции и виртуозни солисти може да разчита публиката на концерта на  Военен биг бенд и приятели, които идват с чисто нов проект.  Меломаните ще чуят музика на Владимир Кърпаров, Димитър Льолев, Милчо Левиев, Христо Йоцов, Емил Костурков, Иван Добрев,  Морис Аладжем и Борис Петров. Сред любимите солисти, които идват с бенда в Търново, са Венцислав Благоев, Владимир Кърпаров и Димитър Льолев.

Един от малкото български музиканти завършили Berklee College of Music Румен Халачев отново ще осигури задължителната доза джаз за поносимо битие по любимия му  философ Кундера, а домакините от Royal Dixie Band както винаги ще ни зарадват с  дикси за душата в царски дози.

Трите концертни вечери на 6 ,7 и 8 юли (четвъртък, петък и събота) отново ще са на любимото си място край паметника на Асеневци и започват точно в 19:30 часа.

На 7 юли, за радост на най-малките, в старата столица отново гостува „Джаз за деца с Венци Благоев“. Музикалният празник е с начало в 17:30 часа до паметник „Майка България“.

Фестивалът се реализира от Фондация „Дикси Джаз Фест” благодарение на изключителната подкрепа на Фондация “Америка за България”, Община Велико Търново и партньори.

Всички прояви в афиша на 10-тия Дикси Джаз Фест са безплатни за публиката.

Повече информация търсете на: http://www.dixiejazzfest.com/



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)