В Свищов оживяха събитията от преди 140 години

Мисия

26-06-2017, 12:07

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Градът отбеляза годишнина от Освобождението

Община Свищов, със съдействието на 110 възстановчици от Национално дружество „Традиция“, пресъздадоха паметно събитие от българската история.

140 години от освобождението на крайдунавския град бе отбелязано с мащабно събитие на 25 юни в местността „Паметниците“. Именно там е историческото място на реалните събития от 1877 година и мястото, където в нощта на 26 срещу 27 юни, руската войска под ръководството на генерал Драгомиров щурмува българския бряг и разгромява турския лагер, разположен при устието на река Текир дере. След ожесточената битка Свищов става първият освободен град и от тук тръгва пътят към дългоочакваната свобода за България. Седем месеца по-късно Свободата огрява над всички българи, но през това време будните свищовлии осъзнават отговорността, която имат като първи освободен град. Работи се усилено и се развива пътя, по който ще поеме Свободна България. През периода 1877 – 1878 година, в Свищов е въведено първото гражданско управление в България, с първи кмет и администрация, първи закони. Свищов е първият губернски град след Освобождението, с губернатор Найден Геров. В канцеларията на губернаторството работят Иван Вазов, Константин Величков, Алеко Константинов, Никола Живков и др. От Свищов са някои от първите министри – на просветата (Георги Атанасович), на финансите (Григор Начович). Открита е първата болница в България. Във руската военна болница в манастира „Успение Богородично” работи бележитият руски хирург Николай Иванович Пирогов. Създадена е първата българска пощенска кантора. 

Много са нещата, с които свищовлии се гордеят, благодарение на паметния ден 27 юни. Това чувство на гордост и благодарност към руските войници, дали живота си за нашата Свобода събра хиляди родолюбци на местността „Паметниците“ край града. Възстановчиците потопиха всички присъстващи в събитията, разиграли се преди 140 години край Свищов и пред очите на зрителите се разкриха зрелищни атаки на руските воини, които щурмуваха десния бряг на река Дунав. След като те превзеха българския бряг и извоюваха Освобождението на Свищов, радостните възгласи на публиката отекнаха в историческата местност.

На Братската могила възстановчиците отдадоха почит на загиналите преди 140 години 812 руски воини и тържествено поднесоха венец. Кметът Генчев и директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов връчиха на НД „Традиция“ юбилеен плакет, значки и грамоти, за участието им в празничната програма, посветена на 140 годишнината от Освобождението на Свищов. Те благодариха и на военно формирование 28880 – гр. Белене, които за пореден път оказаха съдействие при организацията на празнични събития. Благодарности бяха отправени и към всички институции взели участие при организацията на историческата възстановка.  Кметът Генчев също получи почетен плакет от НД „Традиция“, за перфектната организация при съвместното провеждане на празничното събитие и усилията, които Общината полага за съхраняване на традициите и историята на България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов