До месец обявяват присъдата по делото „Лесидрен”

Крими

26-06-2017, 14:06

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Великотърновският апелативен съд остави в под домашен арест Филип Михайлов

Апелативният съд във Велико Търново днес обяви за решаване делото срещу 28-годишния Филип Михайлов, който блъсна и уби две 16-годишни деца край село Лесидрен. Магистратите трябва да се произнесат в едномесечен срок. По време на делото защитата на Михайлов поиска промяна на мярката му „домашен арест”, но съдът отхвърли искането.

Катастрофата стана на 11 август 2015 г. Михайлов е обвинен за това, че при управление на лек автомобил „Ауди 80” е нарушил правилата за движение по пътищата, като е превишил разрешената скорост.
Мъжът е шофирал със 122,44 км/час и по непредпазливост е причинил смъртта на 16-годишната Велислава Цанкова и връстникът ѝ Марино Цветанов, както и средна телесна повреда на 15-годишната Петя Божкова.
На 1 юли м.г. Окръжният съд в Ловеч осъди Филип Михайлов на 8 години затвор при строг режим, като постанови също, че той няма право да управлява моторно превозно средство за период от 10 години. Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и частните обвинители.
След като разгледа жалбите, миналата година Апелативният съд във Велико Търново намали наказанието на 28-годишния шофьор от / на 5 години. Намален бе и срокът, в който Михайлов няма право да шофира - от 10 на 7 години. Мотивите на апелативните магистрати бяха, че водачът е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалите.
Филип Михайлов е изнесъл от храстите пострадалата Велислава на ръце и я поставил в близост до пътното платно, за да могат екипите на Спешна помощ да действат по-бързо. Правил опит да се свърже с тел. 112 и след като не успял, призовал децата да сторят това, както и да носят вода.
Според тричленния състав на Върховния касационен съд обаче аргументите на въззивната инстанция не са правилни и той върна делото за ново разглеждане от друг състав на Великотърновския Апелативен съд.

До месец се очаква съдът да се произнесе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов