Отново коронясват цар Калоян на Царевец

Мисия

27-06-2017, 14:04

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организатори са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и СНЦ „Търновци“

Великият български владетел Калоян отново ще бъде коронясан в крепостта Царевец. 813 години след интронизацията на най-малкия брат от първите Асеневци, историческото събитие ще бъде пресъздадено във Велико Търново. Реконструкцията на държавническия акт ще бъде кулминация на Втория международен реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград – Възходът на цар Калоян”, който ще се проведе в крепостта Царевец от 30 юни до 2 юли. Във възстановката ще участват актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” в старопрестолния град, както и родолюбци от клуб „Традиция”. Вплетени в нея са и фрагменти от драматичния спектакъл „Величието на Асневци” и стихове на великотърновския поет Радко Радков.

Както през1204 г., римският пратеник кардинал Лъв отново ще короняса славния владетел, който утвърждава възстановената от неговите братя – царете Петър и Асен, българска държава и по чието време продължава възходът на Второто българско царство. Историческото събитие ще бъде пресъздадено в Царския дворец.

Международният фестивал ще бъде открит официално в 19,00 ч. на 30 юни с атрактивна тържествена церемония на площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец. Възстановката на коронясването на Калоян ще бъде в съботната вечер /1 юли/, от 19,00 ч. По-рано през същия ден посетителите ще могат да видят и сцени от битката край Одрин, по време на която Калоян разгромява латините – кръстоносци и пленява император Балдуин Фладърски.

Второто издание на международния реанакторски фестивал е посветено на 820-годишнината от възкачването на престола на цар Калоян. Това обявиха по време на пресконференция заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова и представители на клуб „Традиция”. В рамките на събитието ще бъде отсечена и фестивална сувенирна монета. Посетителите ще заплащат само входна такса за крепостта Царевец, като билетът ще позволява многократно влизане в архитектурно-музейния резерват, предвид наситената програма.

В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения в България, Византия и Европа през средните векове ще участват групи и свободни реконструктури и занаятчии от България, Сърбия и Румъния. Общият брой на реанакторите е над 120. Във вечерните часове на съботния 1 юли посетителите ще могат да се насладят на вълшебната средновековна музика, изпълнена от група „Ериней”. Концертът ще бъде в Царския дворец, а след края му от Царевец до площад „Цар Асен I” ще премине факелно шествие. В 22,00 ч. започва безплатната прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

„Фестивалът пресъздава славни моменти от историята на Второто българско царство и столичния Търновград. Уверен съм, че това събитие ще стане традиционно, защото приляга на Велико Търново”, заяви Ганчо Карабаджаков. Той посочи, че се обсъжда идея този тип атракции да бъдат постоянни и да бъдат включени в туроператорските пакети.

Организатори са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и СНЦ „Търновци“.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)