Закриват седем паралелки в областта след първото класиране на седмокласниците

Мисия

27-06-2017, 17:58

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Около 240 ученици не са подали заявление за класиране

Седем паралелки ще бъдат закрити в област Велико Търново след първото класиране на учениците, завършили 7 клас, съобщи за Общинско радио началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева. Пет от тях са профилирани. Те са в профил „Предприемачески” в средните училища „Вичо Грънчаров” /Горна Оряховица/, „Бачо Киро” /Павликени/ и „Цанко Церковски” /Полски Тръмбеш/, в профил „Хуманитарни науки” в СУ „Иван Момчилов” /град Елена/ и в профил „Икономическо развитие” в СУ „Максим Райкович” /Лясковец/. Професионалните паралелки, които няма да бъдат сформирани, са по икономика и мениджмънт в Старопрестолната гимназия по икономика и по конструиране, моделиране, технология на облеклото и малък и среден бизнес в Професионалната гимназия по транспорт в Стражица. Причината за отпадането на класовете е малкият брой кандидати за обучение в посочените направления.

„79 паралелки бяха утвърдени със заповед за държавен план-прием. От 1857 деца, които бяха в училищата към месец декември миналата година, когато прогнозирахме броя на паралелките, 1601 са подали заявления, като класираните са 1570. Има около 240 ученици, които не са подали заявление за класиране”, обясни началникът на РУО.

Въпреки че няма достатъчно кандидати, ще продължи приемът за паралелката „Ремонт на летателни апарати” в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” в Горна Оряховица. „Тя е по заявка на бизнеса. Смятаме, че е уникална и полезна за бъдещото развитие на икономиката в града”, каза Личева. Със специално разрешение се удължава и приемът в Обединеното училище в село Джулюница.

Учениците могат да се запишат в училищата, в които са приети, от 28 до 30 юни. Ако ученик желае да участва на второ класиране, подава заявление в училището, в което е класиран на първия етап. Учениците, които не са приети никъде, автоматично участват във второто класиране, уточни Розалия Личева.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)