Депутат от украинската Рада изнесе лекция в Стопанска академия

Мисия

27-06-2017, 18:20

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Антон Киссе е награден с орден „За заслуги” към Украйна II и III степен

Публична лекция на тема „Българите в Украйна: история и съвремие” (средата на XVIII век - начало на XXI век) изнесе в Стопанска академия депутатът от украинската Рада, Антон Киссе. Организатори на събитието бяха свищовското висше училище, община Свищов и Ротари клуб – Свищов. Пред академичната общност, представители на организаторите и граждани, гостът бе представен от доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор по студентска политика и институционални комуникации. „Професор Киссе е борец за запазване на българското самосъзнание на българите, родени в територии, които след международни договори остават извън пределите на страната”, подчерта доц. Нинов. Антон Иванович Киссе, който по националност е българин, е роден в с. Евгеновска, Одеска област. Висше образование завършва в Одеския държавен педагогически университет „К. Д. Ушински”, Одеския държавен университет „И. И. Мечников” – право, Одеска държавна юридическа академия – държавно управление. През 2000 г. придобива докторска степен по педагогика, а от 2007 г. е доктор на политическите науки. Освен политик, Антон Киссе е президент на Асоциацията на българите в Украйна, председател на Асоциацията по борба на Одески регион, зам.-председател на Съвета на националните дружества на Украйна при Президента на Украйна, член е и на други обществени организации. За своята обществена, политическа и научна работа Антон Киссе е награден с орден „За заслуги” към Украйна II и III степен, знак „Отличник на образованието в Украйна”, орден „Свети равноапостол княз Владимир Велики” III степен, ордена на Република България „Мадарски конник”, почетен знак на Президента на Р България и др. Отчитайки реалната ситуация в днешно време в България и в Украйна, Антон Киссе заяви, че главната цел на всички българи е да се запазят и съхранят българския език, традиции и обичаи, колкото и да е трудно така както нашите деди са съумели да го правят в тежки исторически периоди. В своята лекция гостът припомни, че първите българи се преселват в централната част на Украйна – Алфатар и Олшанка още през 1772-74 г. През годините обаче, в следствие на асимилацията, българският език вече се говори повече от по-възрастните хора, а младото поколение, въпреки че знаят български песни и хора, все по-малко знае родния език на дедите си. По думите му, това трябва да послужи като пример как не трябва да бъде и какво в днешно време трябва да се направи. В тази връзка депутатът посочи като добър пример, как в Алфатар чрез съвместна работа с фондация „Христо Ботев”, подкрепата на министерството на образованието и други организации има неделно училище, прилагат се и други подходи, което спомага за оживяване на българщината в централната част на Украйна.

В лекцията бе отбелязан и периода от края на 17 и началото на 18 век, когато българи се преселват край Одеса, където днес се срещат много български фамилии и младите имат възможност да изучават в училищата факултативно български език и история. Гост-лекторът припомни идентични трудности и проблеми, с които са се сблъсквали българите от различни райони на Украйна през различните исторически периоди, както и привилегиите, които са имали.

Антон Киссе сподели, че в момента много от младите българи в Украйна имат желание да учат в България, за което срещат силната подкрепа на родителите си. След осъществената през м. май визита на академични преподаватели от Свищов в средните училища в градовете Болград, Одеса и Измаил, само от „Болградска гимназия „Г. С. Раковски“ (с преподаване на български език), по думите на Киссе около 70% от завършилите тази година са заявили, че ще кандидатстват в България. Украинският депутат подчерта, че не е проблем завършването на висше образование, а това бизнесът да създава перспективи за трудова реализация на младите хора.

В края на лекцията гостът представи своята книга „Възраждане на българите в Украйна”, която подари с автограф на желаещите и сподели, че е под печат нова негова книга за историята на народите и националностите, които живеят в украинска Бесарабия.

При визитата си в Стопанска академия, Антон Киссе бе придружаван от сътрудника си Олга Гроздева. Гостите посетиха и Академичния музей, където имаха възможност да се запознаят с историята на свищовското висше училище и да се докоснат до вещи на Дарителя Димитър Ценов. Депутатът от украинската Рада положи подпис в летописната книга на свищовското висше училище. Той гостува още в Академичната библиотека, разгледа сградния фонд – спортен комплекс, студентски общежития, факултетска канцелария и чебни аудитории в Стопанска академия. Антон Киссе отправи покана към академичното ръководство за гостуване в Украйна и задълбочаване на партньорските взаимоотношения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов