Академичната общност в Свищов отдаде почит на загиналите за освобождението на града

Мисия

27-06-2017, 18:26

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Панихида отслужи архиерейски наместник Руслан Личев

Представители на Стопанска академия в лицето на ректора доц. д-р Иван Марчевски, преподаватели, студенти и служители засвидетелстваха почит и признание към загиналите войни в Руско-турската война (1877-1878 г. ).

По повод 140-годишнината от освобождението на Свищов, на Братската могила в местността Паметниците, където на 27 юни 1877 г. руските войски форсират река Дунав и разгромяват турския лагер, разположен край устието на р. Текир дере, се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите руски, украински, беларуски, румънски, финландски и полски войни, и български опълченци.

Сред официалните лица бяха народни представители, кметът на община Свищов, ректорът на Стопанска академия, ръководители на институции и организации, офицери. Слова за бележитата годишнина от освобождението на първия свободен български град произнесоха кметът Генчо Генчев и посланикът на Русия в България, Анатолий Макаров. Те подчертаха, че именно от свищовския бряг преди 140 години става ясно, че на османското иго идва края и започва освобождението на България. Прочетен бе и поздравителен адрес от министър-председателя на България – Бойко Борисов. Панихида в памет на загиналите за освобождението на Свищов отслужи архиерейски наместник Руслан Личев. След изпълнения на Първи български хор, венци и цветя бяха поднесени от името на официалните лица, от присъстващите гости и граждани. В церемонията пред седемте мраморни обелиска в местността Паметниците участва и Националната гвардейска част.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов