Президентският екип не допусна Цветанов, Панов и областния управител на среща с кмета на Свищов

Председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, председателят на НСОРБ и великотърновски кмет Даниел Панов и областният управител проф. Любомира Попова не бяха допуснати на протоколната среща между президента Румен Радев и домакина на тържествата, с които в Свищов бе отбелязана 140-та годишнина от Освобождението, кметът Генчо Генчев.

Вестта за скандалния случай се разнесе вечерта във вторник, когато бе кулминацията на празничните прояви в първия освободен български град. Гостите са разговаряли с кмета Генчев и председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, като са били поканени да се присъединят към предстоящата среща с държавния глава.

Според източници на Velikotarnovoutre от кметството, служителите на домакина Генчо Генчев дори приготвили местата и табелките с имената на участниците в срещата. Отказът на президента обаче поставил в изключително неловка ситуация кмета Генчев.

Пред Velikotarnovoutre Цветанов отказа да коментира ситуацията, като заяви, че подобни решения от страна на президента не водят до обединение, а напротив. Той каза само, че когато се чества Освобождението, трябва да се отдава дължимото на паметта и да се почита онова, което е направено преди 140 години. „България е над всичко“, лаконичен бе шефът на ПГ на ГЕРБ. Във Фейсбук профила си той сподели, че въпреки тази случка е бил щастлив да отбележи датата, заедно с много жители на Свищов, като публикува десетки снимки.

Председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, който като представител на местната власт е участвал в срещата на президента със свищовския кмет, сподели, че на нея са се обсъждали местните проблеми, за които обичайно съдействие се търси именно от депутатите. 

По-рано във вторник държавният глава остро реагира на новината, че ГЕРБ предлага анкетна комисия в парламента да нищи решението за закупуване на шведските изтребители, взето в края на служебния кабинет. Новината съобщи във В. Търново Цветан Цветанов. Час след това, в Горна Оряховица Румен Радев нападна лично председателя на най-голямата парламентарна група като заяви: „Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция“



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов