В "Етъра" на Петровден черпят с „Бял мъж”

Велико Търново Лайф

28-06-2017, 10:39

Снимка:

ЕМО "Етър"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Петровден е известен и като овчарски празник

Навръх Петровден на огнището в Самарджийската къща в Етнографския музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово посетителите ще могат да опитат „Бял мъж”. Ястието традиционно е приготвяно на този ден в музея, където може да се научи интересната му история. Българите вярват, че го е създал един светец – Петър, за да не се притесняват хората на нивата как да го посрещнат. "И днес се разказва легендата как се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят. Отворили торбите, за да извадят от там поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж"", разказват етнографи. Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед. „Бял мъж” се приготвя лесно и бързо, резултатът е впечатляващ.Основен продукт е прясно, неизцедено и небито сирене, което се натрошава, леко се посолява и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се добавя парче масло. На Петровден стопаните на овцете отиват „на мандра”, допълват още от ЕМО "Етър".

На 29 юни е денят на светите апостоли Петър и Павел, известен като Петровден. По традиция, след двуседмичните Петрови пости, на празника се яде младо петровско пиле. На Петровден може да се работи, тъй като празникът е в най-усилното време на жътвата. Петровден е известен и като овчарски празник. На този ден стопаните на овцете отиват „на мандра”, където овчарите приготвят обредно ястие. В районите на Габровско, Троянско и Ловешко то е известно като „Бял мъж”, но под различни названия се среща по цялата българска етническа територия. С „Бял мъж“ овчарите гощават хората за здраве и приплод на стадата. Ястието се прави от прясно сирене, което се запържва с брашно. Както всяка обредна храна – то е много вкусно. Въпреки че в църковно-християнския календар на 29 юни се отбелязва и денят на апостол Павел, в традиционната култура Павльовден е на следващия ден 30 юни. На Павльовден забраната за работа и палене на огън е много строга, за да не удари гръм и градушка, да не се запали непожънатото на нивата жито или готовите снопи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов